Повече от половината работещи българи – 50,5 на сто, не

...
Повече от половината работещи българи – 50,5 на сто, не
Коментари Харесай

Евростат: Половината работещи българи не използват нито един чужд език

Повече от половината работещи българи – 50,5 на 100, не употребяват нито един непознат език, демонстрират данни от разбор на по отношение на самооценката на европейците за използването на непознати езици измежду хората в трудоспособна възраст в Европейски Съюз сред 25-64 година

Българите в тази възрастова категория, които употребяват най-малко един непознат език, са към 33%, с два езика боравят към 14% от сънародниците ни, а с три езика – към 3%, сочат данните на европейската статистика.

Най-висок е делът на българите, които не употребяват нито един непознат език, измежду хората у нас с главно или по-ниско обучение – 83 на 100 от тях. Около 60 на 100 от хората със приблизително обучение у нас също не употребяват нито един непознат език.

Тази езикова преграда е годна и за безработните българи – 70 на 100 от тях не са учили и не употребяват непознат език. Подобна е и обстановката в българските села – 72 на 100 от трудоспособните българи там също не употребяват нито един непознат език.

Най-висок е статусът на българите с най-малко един непознат език измежду висшистите – близо 1 милион, както и измежду хората у нас на възраст 35-54 години, също един милион души. Повече от милион и половина българи, които живеят в градовете употребяват също най-малко един непознат език, толкоз са и заетите и работещи българи с чуждоезикови знания.

Най-ползваният език в Европейски Съюз е британският

Най-широко публикуван и най-използван от европейците е британският език – близо 96 на 100 от говорещите непознати езици европейци употребяват езика на Шекспир. На втора позиция е френският език – 26 на 100 от говорещите непознати езици в Европейски Съюз, на трето място - немският - 17 на 100, на четвърта позиция е испанският – 13 на 100 и други
Най-висок е делът на хората, които знаят най-малко един непознат език в Швеция – 97%, в Латвия, Дания и Литва – 96%, в Люксембург – 95%, Финландия и Малта – по 92% и други

Най-високо равнище на многоезичие е записано в Люксембург, където близо 50 на 100 от жителите в трудоспособна възраст приказват най-малко три непознати езика.

Освен България (50,5 на сто), в Европейски Съюз има още три страни, в които главната част от популацията в трудоспособна възраст не познава и не употребява непознати езици: Унгария – 42 на 100, Румъния – 36 на 100 и Англия – 35 на 100 (този факт е разбираем с данните, че близо 96 на 100 от европейците приказват английски).

Сред околните ни съседи обстановката е следната – в Гърция 33 на 100 от хората в трудоспособна възраст не употребяват нито един непознат език, само че към 67% имат знание най-малко по един или повече непознати езици.
В Сърбия едвам 20 на 100 не употребяват нито един непознат език, до момента в който 80 на 100 от сърбите имат чуждоезикови знания.

В Македония единствено една трета от хората не употребяват непознати езици, а 70 на 100 владеят най-малко един непознат език.

За Турция няма данни в проучването. В Албания и Босна и Херцеговина 60 на 100 от популацията не познава и не употребява непознати езици.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР