Повече от половината от печалбата на компаниите, развиващи дейност в

...
Повече от половината от печалбата на компаниите, развиващи дейност в
Коментари Харесай

В тази държава повече от половината от печалбите на компаниите отива за данъци

Повече от половината от облагата на фирмите, разрастващи активност в Обединените арабски емирства (ОАЕ), отива в държавната хазна под формата на корпоративен налог. Именно там размерът на този данък е най-високият в света - 55%, демонстрират данните на платформата TradingEconomics.

Към момента общо седемте емирства нямат обединен режим за облагане на бизнеса. В края на 60-те години на предишния век обаче всяка от тях вкарва корпоративен данък, като с него на доктрина могат да бъдат обложени всички сдружения, работещи на тяхна територия.

Практиката обаче демонстрира, че сега данъкът се ползва единствено при юридически лица, заети с добива на нефт, природен газ и други естествени запаси в ОАЕ.

Емирствата обаче не са единствената страна в света с толкоз висок % на корпоративния данък. В доста други страни неговият размер е над 30%. Така 39 на 100 е той в Пуерто Рико, 35 на 100 - в Аржентина, както и в Малта.

Сред другите европейски страни корпоративният налог в Белгия и Франция също е доста висок - надлежно 34% и 33%. 29 на 100 е той в Германия и Гърция, а 27 на 100 в Швейцария и Люксембург.

По отношение на размера на корпоративния налог България се подрежда по-скоро измежду страните, където той е най-нисък. У нас от 2008 година неговото равнище е 10%, колкото е и в Босна, Косово, Македония, както и в Парагвай и Катар.

Сред страните от нашия район налогът е по-нисък в Унгария и Черна гора - по 9%. В Узбекистан той е 7 на 100.

В седем страни в света пък корпоративен налог не се заплаща. Сред тях са Бахамите, Бермудите, Каймановите острови и Малдивите, които точно поради това са наричани още " данъчни райове ". /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР