Повече от половината опасни стоки в Европа идват от Китай.

...
Повече от половината опасни стоки в Европа идват от Китай.
Коментари Харесай

Над половината от опасните стоки идват от Китай

Повече от половината рискови артикули в Европа идват от Китай. Това излиза наяве от годишния отчет на Европейската комисия (ЕК).

Оказва се, че през предходната година в RAPEX - системата за бързо реагиране при съществуването на рискови артикули (нехранителни) са получени 2201 сигнала, като от тях 1167 са за артикули от Китай. През 2017 година сигналите за рискови артикули в страни от Европейски Съюз са се нараснали със 157, защото година по-рано броят им е бил 2044.

Интересно е да се означи, че като процентно отношение броят на сигналите за рискови китайски артикули остава без смяна. Въпреки това от данните е видно, че сигналите за рисковите артикули с генезис Европа са 26% от всички - общо 574, а през 2016 година делът е бил 23 на 100.

Увеличението в процентно отношение се дължи главно на моторните транспортни средства, които са най-вече с европейски генезис. През тази година Европейска комисия регистрира нараснал брой сигнали за рискове, свързани с коли - да вземем за пример заплаха от пожар.

Статистиката за 2017 година демонстрира, че най-вече сигнали за рискови артикули е имало във връзка с детските играчки (29%), моторните транспортни средства (20%) и облеклата и текстилните произведения (12%).

Най-много сигнали са подали управляващите в Германия (16%), Испания (10%) и Франция (9%). Големият брой сигнали от тези страни обаче не е мотив за терзание, тъй като те зависят от доста фактори - размера на пазара, размер на вноса, както и от честотата на осъществяваните инспекции, прецизират от комисията.

Справка в системата демонстрира, че сигналите за рискови артикули от България са главно за облекла и детски играчки. Опасностите са свързани главно с опция за пострадване - да вземем за пример дребни детайли по облеклата или играчките, които могат да бъдат откъснати от децата и погълнати. При част от подадените сигнали за рискови артикули става въпрос за съществуването на непозволени химикали, както и заплаха от електрически удар или предизвикателство на пожар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР