Повече от половината население на Турция е убедено, че настоящият

...
Повече от половината население на Турция е убедено, че настоящият
Коментари Харесай

Повече от половината жители на Турция са убедени, че Ердоган ще победи на президентските избори

Повече от половината население на Турция е уверено, че актуалният президент Реджеп Ердоган може да победи на идните избори за държавен глава на 14 май, сочат данни на социологическо изследване, показани от в. " Хюриет ", заяви ТАСС.

Според резултатите от анкетата, извършена от компания Оптимар, 53,4 % от участниците са уверени в успеха на Ердоган. Други 42,1 % са на мнение, че победител ще бъде общият претендент на опозицията Кемал Кълъчдароглу, 8,3 % считат, че това ще бъде водачът на Партия на родината Мухаррем Индже, а 1,7 % предсказват победа на представителя на алианса АТА Синан Оган.

Проучването е извършено в интервала 1-7 април измежду 4745 участници посредством директно събеседване. 45,9 % от интервюираните са декларирали, че ще гласоподават за Ердоган на изборите, а 43,9 % - за Кълъчдароглу. Проучването обрисува две трендове: значима роля в резултата от президентските избори ще изиграят младежите и невзелите решение, чийто % възлиза на 15,5 %, отбелязва организацията.

Според данните на Оптимар 13,6 % от младежите на възраст сред 18 и 24 години са подготвени да гласоподават за Ердоган, 15,2 % - за Кълъчдароглу, 19,5 % - за Индже, а 15,3 % - за Оган. От тези, които към момента не са взели дефинитивно решение, 41,5 % са споделили, че може да гласоподават за Ердоган, а 31,3 % - за Кълъчдароглу.

Анализаторите не изключват провеждането на президентски избори в Турция в два тура, защото резултатите от множеството изследвания на публичното мнение, оповестени в Турция, към момента не дават ясна картина за разпределението на гласовете. Ако това е по този начин, балотажът ще се организира на 28 май. На изборите през 2018 година Ердоган получи 52,6 % от гласовете, отбелязва ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР