Повече от половината хора на възраст между 16 и 74

...
Повече от половината хора на възраст между 16 и 74
Коментари Харесай

Повече от една четвърт от българите никога не са използвали интернет

Повече от половината хора на възраст сред 16 и 74 навършени години (54.9 на сто) не са посещавали курсове или други форми на образование, с цел да подобрят уменията си, свързани с потреблението на компютър, програмен продукт или приложения през последните 12 месеца. Това демонстрират резултатите от проучване на Национален статистически институт през 2018 година за потреблението на информационно-комуникационни технологии (ИКТ).

Въпреки динамичното развиване на осведомителните технологии в България повече от една четвърт (26.7 на сто) от хората в никакъв случай не са употребявали интернет. Безплатно онлайн образование или самообразование са създали 8.4 на 100. По време на работа са се учили от сътрудник, началник или наставник 4.5 на 100, а 1.9 на 100 са взели участие в образование, платено или обезпечено от техния шеф.

Според данни от проучването 72.1 на 100 от семействата в България имат достъп до интернет в домовете си, като е маркиран растеж от 4.8 процентни пункта по отношение на миналата година.

Същевременно 71.5 на 100 от семействата са с обезпечена бърза и надеждна широколентова връзка, която с изключение на закрепена кабелна връзка включва и интернет връзка посредством мрежата на мобилните телефонни оператори.

Най-нисък е относителният дял на семействата с достъп до интернет в Северозападния регион - 65.2 на 100. С увеличението на възрастта понижава желанието и нуждата от наличие в световната мрежа и 17.8 на 100 от хората на възраст сред 65 и 74 години сърфират постоянно, демонстрират още данни от проучването.

През 2018 година 22.2 на 100 от хората употребяват световната мрежа за взаимоотношение с органите на държавната и локалната власт. Най-значителен е делът на тези, които са получавали информация от уеб страница на обществената администрация (17.1 на сто), следвани от подалите попълнени формуляри, заявления и други публични документи онлайн (9.5 на сто) през последните 12 месеца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР