Повече от половината безработни у нас са без професионална квалификация.

...
Повече от половината безработни у нас са без професионална квалификация.
Коментари Харесай

Защо хора не могат да си намерят работа

Повече от половината безработни у нас са без професионална подготовка. Това сочат данни на Агенцията по заетостта, оповестява Нова телевизия. Броят им е повишен с 8% по отношение на първите шест месеца на миналата година.

Над 152 000 е броят на безработните в България, а над 87 000 от тях не са квалифицирани професионално. „ Причините за безработицата са сложни. На първо място, несъмнено, оказва въздействие икономическата конюнктура в страната ”, прецизира зам.-директорът на Агенцията по заетостта Габриела Димчева.

Сред аргументите са и разминавания в уменията на хората с тези, предстоящи от бизнеса. „ Други процеси, които въздействат на безработицата, са районните разлики и от време на време разминаването сред уменията, които имат записаните в бюрата по труда, и потребността на бизнеса от избрани умения ”, добавя Димчева.

Разкриват работни места за млади висшисти без стаж

Според специалистите в  днешно време притежаването на цифрови умения е безусловно наложително. Работодатели пък споделят, че работни позиции постоянно има, само че задоволително искащи - не, а без професионална подготовка обстановката за бизнеса става все по-трудна, защото образованието лишава време.
 
 istock istock
Младите са на последно място по безработица. Най-малко са тези под 24-годишна възраст. Според данни на Агенция по заетостта хората до 24 години съставляват единствено 5% от общия брой безработни. На първо място е групата сред 30 и 44 година Те наброяват 33%. На втора позиция са тези над 55 години - 29%. Безработните сред 45 и 54 години са 27 на 100, а тези от 25 до 29 години - 6%.
 
Често неналичието на опит пречи на младите в намирането на работа. 45% от записаните безработни са с главно или по-ниско обучение. 41% са със приблизително и 14% - с висше. Има хора с професионална подготовка и висше обучение, които обаче работят в изцяло друга сфера.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР