Повече от половината българи са намалили потреблението на месо, за

...
Повече от половината българи са намалили потреблението на месо, за
Коментари Харесай

Над 50% от българите намалили месото, за да се борят с климатичните промени

Повече от половината българи са понижили потреблението на месо, с цел да се борят с климатичните промени. Това са част от резултатите на по отношение на напъните, които жителите на Европейски Съюз поставят в битката с климатичните промени.

Данните сочат, че 57% от популацията в България към този момент е намалило потреблението на месо, в символ на съпричастност към световните старания в понижаването на въглеродния отпечатък. Европейска инвестиционна банка напомня, че производството на месо в световен мащаб води до генерирането на също толкоз парникови газов в атмосферата, колкото и всички коли и камиони взети дружно. Цитира се проучване на Организация на обединените нации от 2019 година по тематиката.

В същото време обаче измежду ограниченията за битка с климатичните промени българите най-лесно биха приложили отвод от хвърчене – 41% избират тази алтернатива. След това се подрежда отвод от пазаруване на нови облекла (29%). Само 11% от интервюираните сънародници избират отвод от услуги за видео стрийминг като Netflix и Youtube. Най-малко българи обаче са показали като мярка, която биха приложили цялостния отвод от месо (9% от  анкетираните) или да се откажат от персоналния си автомобил (9% от анкетираните).

Но 64% от българите смятат, че тяхното персонално държание може да окаже смяна в световните старания против климатичните промени.  За съпоставяне в границите на целия Европейски Съюз този % е 72%.

Другите ограничения които българите са взели е да купуват артикули, създадени наоколо (62% дават отговор утвърдително), да пътуват със аероплан по-рядко при положение, че всички ограничавания поради COVID-19 отпаднат (67% дават отговор положително), както и да пътуват с трен, вместо със аероплан, за дистанции, които лишават по-малко от 5 часа (60% дават отговор положително), както и да предпочетат туризъм в нашата страна или в прилежащите страни, вместо в по-далечни дестинации (69% дават отговор положително).

В изследването вземат участие 27 700 жители от 27-те страни на Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР