Повече oт половин век след великия гол на Георги Аспарухов-Гунди

...
Повече oт половин век след великия гол на Георги Аспарухов-Гунди
Коментари Харесай

"Гардиън" с материал за Гунди и единствения български гол на "Уембли"

Повече oт половин век след великия гол на Георги Аспарухов-Гунди на " Уембли " и 48 години откогато той не е на този свят, легендата за него е още жива.

Авторитетният английски вестник " Гардиън " помести просторен материал, отдаден на Гунди . Централно място в публикацията заема попадението, което Аспарухов означи във вратата на Англия на 11 декември 1968 година Тогава той минава безпроблемно през отбраната на " Трите лъва " и бележи. По това време Англия е настоящ международен първенец, а в редиците на отбора са имена като Боби Муур, Джеф Хърст и Боби Чарлтън. Домакините изравняват бързо за крайното 1:1, само че очевидно споменът за гола на Гунди - единственият български на " Уембли ", остава.

Изданието споделя и по какъв начин след мача родната легенда разменя фланелката си с Мартин Питърс, който след това я подарява на музея на " Уест Хем ". В последна сметка актуалният капитан на националния ни тим - Ивелин Попов, я изплаща и сега екипът още веднъж е в България.

" Гардиън " разказва живота и гибелта на Гунди, описвайки го с коментар на Боби Чарлтън по негов адрес: " Такива футболисти не могат да се видят всеки ден ".

Любопитното е, че България и Англия са се сблъсквали 10 пъти, като половината от тези срещи са на " Уембли ". Гунди е единственият с попадение в мрежата на " Трите лъва " на митичния стадион, а това един от двата български гола в британската мрежа в историята. Другият е на Георги Марков в евроквалификация на 9 юни 1999 година

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР