Повече от половин година институциите не могат да открият собственика

...
Повече от половин година институциите не могат да открият собственика
Коментари Харесай

Прокуратурата издирва собственика на незаконно депо за гуми до Атанасовското езеро в Бургас

Повече от половин година институциите не могат да открият притежателя на нелегално хранилище за гуми край езерата към Бургас. Със случая се е заела прокуратурата.

„ Хиляди гуми са изхвърлени в един от най-известните птичи резервати в Европа. Ние имаме едно голямо замърсяване на територията на езерото и не можем да създадем нищо “, сподели Ивайло Димчев, който е докторант по екология в Българска академия на науките, в ефира на БТВ.

Глобяват за горене на гуми в Казанлък

Той схваща за казуса от възмутени швейцарци, фенове на природата, и алармира институциите още през април. Мястото се намира в буферната зона на резерват, по тази причина е под контрола на екоинспекторите. Държавата се оказва безсилна, защото парцелът е частен. Това обаче не прави заплахата от екологична злополука по-малка.

„ Да не лумне някакъв пожар, който да навреди на Атанасовското езеро, на популацията на Бургас. Законът за ръководство на отпадъците е нарушен, защото този извършител няма публикуван регистрационен документ, с който има право да съхранява, да транспортира подобен тип боклук, какъвто са гумите “, изяснява шефът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова.

В случая е нарушен законът за ръководство на отпадъците, а санкцията за такова нарушаване е от 5 до 50 хиляди лв.. С помощта на Агенцията по кадастъра притежателят на парцела е открит.

Наложиха санкции за нерегламентирано горене на боклуци в София

Теренът от 16 декара е продаден на частна компания със седалище в София. От момента на подаване на сигнала напролет притежателят на компанията се е сменил 2 пъти и по тази причина полицията не може да връчи предписанието на нарушителя.

„ Районната прокуратура няма да изследва нарушаване, тя ще изследва закононарушение. Наказателна отговорност за всеки, който ръководи не по открития ред боклуци, които заплашват човешкото здраве и околната среда “, разяснява случая Керка Дюлгерова, представител на Районната прокуратура в Бургас.

Докато институциите търсят притежателя на депото, гумите не престават да стоят на брега на езерата към този момент над половин година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР