Повече от пет месеца след трагичната катастрофа с Георги Семерджиев,

...
Повече от пет месеца след трагичната катастрофа с Георги Семерджиев,
Коментари Харесай

Как МВР наказва замесените в случая "Семерджиев"? От над 40 полицаи е уволнен само един

Повече от пет месеца след трагичната злополука с Георги Семерджиев, при която починаха две млади дами, Министерство на вътрешните работи е уволнило един чиновник, обвинен във връзки с него. Това е полицайката от Първо РПУ в столицата Симона Радева. Наказанието ѝ обаче се апелира и въобще не е несъмнено, че ще бъде утвърдено от съда.

Друг полицейски чиновник, за който има данни, че е прикривал Семерджиев, към този момент не работи в Министерство на вътрешните работи. От отговорите на силовото ведомство обаче не излиза наяве дали той е напуснал по лично предпочитание или е бил уволнен.

От София до Благоевград

Основната част от прикриването на Семерджиев се е вършело от служители на реда от София. Това излиза наяве от отговор на Министерство на вътрешните работи на питане по Закона за достъп до социална информация. Открити са обаче нарушавания и на двама чиновници от Благоевград. От края на септември едиинят не работи в Министерство на вътрешните работи. Срещу другия продължава инспекцията.

Според предварителните данни на Министерство на вътрешните работи в продължение на години чиновници от разнообразни равнища са прикривали или не са изпълнявали отговорностите си, заради което Семерджиев не е бил глобен както изискват разпоредбите. Става дума за общо 54 нарушавания. 29 са осъществени от чиновници на ниско равнище – младши изпълнителски длъжности. Останалите са от служители на реда, по-високо в йерархията – на изпълнителски длъжности, началници на групи, на браншове, на отдели, както и на районни ръководства.

Преди няколко седмици вътрешният министър Иван Демерджиев разгласи промените на шефовете на седем от общо девет РПУ-та в столицата. Проверките на работата на тези структури стартира точно след злополуката със Семерджиев. И въпреки министърът да съобщи, че заменените началници не са разпъвали чадър директно, той посочи, че не са направлявали задоволително подчинените си, които пък го правели.

Друг, посочен от Демерджиев като виновен за прикриването на нарушителя рецидивист, е някогашният началник на столичния КАТ Тенчо Тенев, който неотдавна се пенсионира. В отговор Тенев съобщи, че точно по негово време материали против Семерджиев били изпратени в прокуратурата.

Широко затворени очи

По предписание дисциплинарните инспекции в Министерство на вътрешните работи се точат с месеци, а наложените след тях санкции нормално падат в съда. От силовото ведомство настояват, че и все още се изследва какво са правили чиновниците във връзка с Семерджиев. Резултати евентуално ще има към края на годината. Заповедта за осъществяването на инспекциите е променяна няколко пъти, което значи, че най-вероятно са открити нови условия или в обсега им са попаднали още чиновници.

Министерство на вътрешните работи обаче не е единствената институция, която си затваря очите за Семерджиев години наред. Още през 2014 година прокуратурата отхвърля да образува следствие против него с неуместни претекстове – че не е имал схващане, че прави нарушаване, тъй като наказателното разпореждане за сходна вина не му било връчено персонално.

Това надалеч не е единствената неуместна институционална реакция по отношение на него. Малко преди злополуката той е заловен да кара след приложимост на опиати и би трябвало да бъде арестуван. Вместо това се качва в колата си и бяга. Впоследствие служителите на реда изясняват, че имал доста гривни и часовник на ръцете и не могли да му сложат белезници. Пуснали го до колата сякаш да остави бижутата, а той избягал.

Към момента Семерджиев остава в следствения арест, където е от началото на юли. Разследването против него е към края си и следва материалите да му бъдат предявени. Той ще дава отговор за общо закононарушения. Наскоро Семерджиев изиска по-лека мярка, само че съдът отхвърли молбата му.

Самуил Димитров, Medapool
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР