Повече от пет десетилетия огромна огнена яма гори в пустинята

...
Повече от пет десетилетия огромна огнена яма гори в пустинята
Коментари Харесай

Гурбангули Бердимухамедов иска да загаси „Портите на ада“ в Туркменистан

Повече от пет десетилетия голяма огнена яма гори в пустинята Каракум в Туркменистан и президентът на страната Гурбангули Бердимухамедов желае да постави завършек на това, споделя Брандън Спектор за Live Science. В началото на януари водачът се появи по държавния ефирен канал и приканва управляващите да „ намерят решение за гасене на огъня “ на огромния пламнал кратер, прочут като „ Портите на пъкъла “.

 Gurbanguly Berdimuhamedow (2017-10-02) 02

Гурбангули Бердимухамедов

„ Губим скъпи естествени запаси, от които бихме могли да получим обилни облаги и да ги използваме за възстановяване на благосъстоянието на нашите хора “, споделя Бердимухамедов по време на програмата, съгласно Агенция Франс Прес.

Не е ясно дали сега има състоятелно решение. Изследователят Джордж Курунис, първият човек, който се спуска на дъното на ямата, през ноември 2013 година, споделя на Сара Дърн от Atlas Obscura, че даже видимо разумните решения могат да се окажат безполезни.

„ Докато ровех в земята [на дъното на кратера], с цел да събера почвени проби, от дупката, която преди малко бях изкопал, незабавно стартира да излиза огън, тъй като бях направил нов път за излизане на газа от кратера “, споделя Курунис. „ Така че даже да изгасите огъня и да го покриете, има късмет газът въпреки всичко да откри път към повърхността и всичко, което е належащо, е една искра, с цел да го възпламени още веднъж. “

Според Live Science напъните за ограничение на необятния 70 и бездънен 20 метра пъкъл, прочут като газовия кратер Дарваза, не престават откогато за първи път се възпламенява през 1971 година Но Atlas Obscura оповестява, че произходът на пожара е неразбираем. По-популярните теории настояват, че кратерът се е образувал през 1971 година след случай с природен газ в Съветския съюз, когато сондажна платформа се срутва в пустинята. Съветите възпламеняват рухналата зона, с цел да изгорят метана, като се допуска, че огънят ще продължи единствено ден-два. Местните геолози обаче настояват, че кратерът е формиран в края на 60-те години на предишния век и не се възпламенява до 1980-те.

Част от мистерията към произхода на ямата е подкрепена и от изолацията на Туркменистан от останалия свят. Считан за втората най-изолирана страна (след Северна Корея), тя посреща по-малко от 10 000 туристи годишно, споделя Марек Гжегорчик за Emerging Europe. Ексцентричното държание на Бердимухамедов е едно от дребното неща, известни за страната. Той записва рап ария за коня си, подвигна златна щанга пред кабинета си, подрежда да се построи гигантска златна скулптура на туркменско овчарско куче и прави понички в рали колата си пред Портите на пъкъла, с цел да разсее слуховете, че е починал.

Въпреки че Бердимухамедов споделя, че част от претекстовете му за затваряне на ямата идват от грижа за сигурността на жителите, които живеят наоколо, Джанлука Пардели, създателят на туроператорската организация Soviet Tours, споделя на Atlas Obscura, че е песимистичен по отношение на алтруистичните изказвания на президента. „ Няма никой наоколо “, споделя той, и добавя, че съгласно него Бердимухамедов е наредил най-близкия град да бъде подравнен със земята, тъй като наподобява безпаричен.

 Derweze-Surroundings

Лилит Маркъс оповестява за CNN, че чиновници на Туркменистан считат, че има положителни екологични аргументи за затварянето на дупката, заявявайки, че това е загуба на естествени ресурси; че кратерът изпуска метан, който е нездравословен за атмосферата; и че газът има негативно влияние върху здравето на околните поданици.

Предишните опити за потушаване на огъня обаче се провалят. Според Агенция Франс Прес последният опит е изработен през 2010 година, когато Бердимухамедов безрезултатно кара специалистите да намерят метод за гасене на пламъците.

Портите на пъкъла несъмнено изпуска скъп и нездравословен за околната среда метан в атмосферата. Кратерът е „ замърсяващ “, споделя Стефан Грийн, микробиолог, който съпровожда Курунис през 2013 година, пред Atlas Obscura.

Туркменистан се намира върху едно от най-големите залежи на природен газ в света и ресурсът е един от главните източници на доходи за страната. Въпреки че не е ясно какъв брой метан има под ямата и дали даже е допустимо добиването му, продължителността на пожара допуска, че регионът може да е златна мина. В момента страната има четвъртия по величина прочут запас от природен газ в света.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР