Повече от пет дървета на възраст около 30 г. от

...
Повече от пет дървета на възраст около 30 г. от
Коментари Харесай

По проект в Асеновград - режат дървета, за да обособят паркоместа

Повече от пет дървета на възраст към 30 година от типа Липа бяха отсечени, с цел да бъдат построени места за паркиране на коли в асеновградския квартал „ Запад “. За заличаване на зелената зона алармираха читатели на Actualno.com, живеещи на улица „ Хан Кардам “, в блок 8А5. Дейностите по премахването на дървесните типове са осъществени по отношение на осъществяване на плана за благоустрояването на градската среда в региона. А за какво е определено тъкмо това място да бъде обособено, като паркинг, какви са критериите, по които се прави асортимент на зоните за задачата, и не е ли било допустимо да се запазят дърветата и всред тях да се основат паркоместа, от Община Асеновград не дадоха отговор.
От градската администрация мълчат и за броя на дърветата, които следва да бъдат отсечени, поради осъществяването на плана, както и какъв брой нови ще бъдат засадени. „ Кръв ми капе на сърцето, като виждам какво се случва! Тези дървета бяха съвсем на моята възраст. Правеха голяма сянка. В целия свят такива дългогодишни дървесни типове се пазят. Само тук, в България, разрешаваме безразборното им изсичане. Абсурдно е! Когато е изготвян планът не са ли осъществявани огледи на региона, с цел да се знае къде има зелени зони? “, показа болката от протичащото се, питайки риторично, 27-годишна майка на малко момиченце, живееща в квартал „ Запад “ в Асеновград. В отговор на недоволството на жителите, от Общината дадоха отговор, че планът е минал всички стадии на гласност - разискване, координиране и утвърждение. От там подчертаха, че реализацията му не може да излиза отвън утвърдените планови рамки. За осъществяването подписан контракт, по който ще бъдат извършени всички типове действия, в частта паркоустройство и благоустройство. В това число влизат построяването тротоари, алеи, детски и спортни площадки.
В частта от пътната инфраструктура е планувано основаване на вътрешно-квартални улици и паркинги с нова асфалтова настилка. Дървесна растителност в зоните на реализацията на плана ще бъде премахвана единствено при нужда, увериха от Общината в града. Осъществяването на плана „ Градска среда – благоустрояване на открити обществени пространства в град Асеновград” се осъществя по Оперативна стратегия „ Региони в растеж” 2014-2020, финансиран е от Европейския съюз, посредством Европейския фонд за районно развиване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР