Повече от милион и половина българи са участвали в някакъв

...
Повече от милион и половина българи са участвали в някакъв
Коментари Харесай

Центърът за изследване на демокрацията: Корупцията в България бележи най-високото си ниво от 1999 г. насам

Повече от милион и половина българи са взели участие в някакъв тип корупционна скица единствено за последната година

Корупцията в България бележи най-високото си равнище за последните две десетилетия. Нивата ѝ у нас за 2023 година са по-високи, в сравнение с са били през 1999 година, откри изследване на Центъра за проучване на демокрацията.

Според него над милион и половина българи са взели участие в някакъв тип корупционна скица единствено за последната година.

Най-новият разбор на центъра, озаглавен „ Завладяната страна: В търсене на антикорупционни резултати “, дава сравнителна вероятност на нивата на корупция в България през последните 25 години с акцент върху възходящата в световен и народен мащаб стратегическа корупция и неработещите регулаторни и профилирани антикорупционни институции.

„ Говорим за превзета страна. Резултатите са извънредно притеснителни. Ние демонстрираме действителния % на жертвите на корупция в бизнеса и това е най-високото равнище от 1999 година насам “, отбелязва Руслан Стефанов програмен шеф на Центъра за проучване на демокрацията в ефира на Българска национална телевизия.

Друг проблем, който анализът сочи, е податливостта на българските жители на корупция. Данните сочат, че близо 53% от интервюираните са склонни да дадат или да одобряват рушвет, което е растеж с съвсем 10% по отношение на данните от 2016 година.

От Центъра за проучване на демокрацията показват още, че болшинството от българите считат, че корупцията у нас е проблем, който няма да бъде решен. Само в държавната енергетика да вземем за пример за последните 10 години са изгубени 18 милиарда лв. поради корупционни практики, настояват специалистите.

„ 81% смятат, че корупцията е необятно публикувана в страна, като за съпоставяне в Европейски Съюз този % е 70 на 100 ”, декларира ръководителят на представителството на Европейска комисия в България Йорданка Чобанова.

„ 30% от хората, което е над 1 600 000 души, заявяват, че са взели участие в корупционна договорка през предходната година. Корупцията е дотолкоз интернализирана към този момент и нормализирана, че бизнесът продължава да заявява, че избира да си заплащат, преди още да им е поискано ”, разяснява доктор Тодор Галев от Центъра за проучване на демокрацията.

„ Големи енергийни инфраструктурни планове, които или не са се осъществили, или даже когато са се осъществили, са помогнали на съответни частни ползи. Всички тези пари вкупом вършат 18 милиарда лв.. Това съвсем е еквивалент на комбинирания бюджет за опазване на здравето, обучение и защита в България ”, разясни Мартин Владимиров от ЦИД.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР