Повече от месец след като НЗОК обяви, че ще бъдат

...
Повече от месец след като НЗОК обяви, че ще бъдат
Коментари Харесай

Николай Костов: Рецепти за безплатни лекарства срещу Covid-19 в момента не се издават

Повече от месец откакто НЗОК разгласи, че ще бъдат обезпечени безвъзмездни медикаменти за болните от COVID-19, такива на процедура към момента не се издават. Това сподели ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов по Nowa News. По думите му хаосът с неразработените Коронавирус центрове докара до неналичието на предписания за пациентите. " От общо 18 медикамента за битка с вируса, от пазара липсват трайно три ", добави той.

„ Добрата вест е, че доста от тези медикаменти могат да бъдат заместени. Проблемът обаче не е единствено с безплатните, само че и във връзка с всички антикуагуланти. Съществува и голямо разминаване сред това, което изписват лекарите, и това, което се дава в аптеките”, сподели още Костов.

Д-р Георги Миндов, ръководител на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София, разяснява, че с последния анекс сред НЗОК и БЛС е анулирана функционалността на персоналните лекари да изписват медикаменти и да контактуват с пациенти с Коронавирус. Това обаче на процедура не се е случило.

„ В момента НЗОК еднолично, без координиране с БЛС и другите организации, вмени изписването на лекарства. Лекарства се изписват след обзор. Не можем ние да изпишем лекуване на база непознат обзор. Въпреки това, и в този момент изписваме медикаменти, само че те не са за битка с COVID-19, а против симптоматиката на заболяването”, посочи доктор Миндов.

Той също обърна внимание на казуса с коронавирус зоните, които на процедура не са проработили по този начин, както беше планувано да се случи. „ Няма обезпечени пространства, няма личен състав. Не може да се обезпечи и обсег на територията на цялата страна, като се изключи огромните градове”, добави той.

Николай Костов прикани фармацевтите да бъдат третирани по същия метод, както лекарите на първа линия.

„ Те също са на първа линия и заслужават съответно заплащене за това. Въпреки обезпечените ограничения за сигурност, всекидневно фармацевтите се срещат с доста заболели хора и следствията от това са на разположение.

Председателят на Асоциацията на притежателите на аптеки прикани да се обърне внимание и на Здравната осведомителна система, която също основава проблеми, като по този начин хора с рецепта, остават без медикаменти.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР