Повече от месец животът в едно от предградията на Тел

...
Повече от месец животът в едно от предградията на Тел
Коментари Харесай

Съжителство по неволя: Как живеят палестинци и евреи в предградие на Тел Авив

Повече от месец животът в едно от предградията на Тел Авив е изцяло западнал. Около 26 % от популацията на Яфо са палестинци. След офанзивата на " Хамас ", напрежението сред двете общности не стопира да нараства. Как съжителстват араби и евреи - роман за живота в предградието на израелската столица.

След среднощ, по дребните улици на Яфо група младежи лепят плакати. Призивите им са да спре насилието и расизма.

Амир Бадран, юрист: " Нашето обръщение е доста просто - не на насилието. Звучи толкоз банално, само че в сегашното, в Яфо, хората не желаят да чуят за това. "

Яфо е най-старият квартал на Тел Авив и от най-старите пристанища в света. Според легендите там Персей освобождава Андромеда. Селището било присъединено към израелската столица през 1949 година

Амир Бадран, юрист: " Нашата ориста е араби и евреи да живеем дружно. Никой от нас няма къде да отиде. "



Амир Бадран е първият палестинец претендент за кмет в Яфо. Местните избори трябваше да се проведат в края на октомври, само че бяха анулирани, поради войната. В опитите си да сдобри двете общности, Бадран разкрил съидейници и измежду евреите.

Лиор Фогел: " Не одобрявам обвиняванията, че всички араби са от " Хамас ". Знам, че положителни хора има на всички места. "

От 7 октомври, когато " Хамас " нападнаха Израел, улиците в Яфо са пусти. Много палестинци, които работели за еврейски бизнесмени били уволнени. А араби, които изразили съпричастност към жертвите на Хамас били оповестени за предатели. Като Йозеф Хадат, който през последните години се опитвал да усъвършенства връзките сред палестинци и израелци.

Йозеф Хадат, публицист: " Появиха се видеа, в които споделят, че съм изменник, че подпомагам на евреите. Че поради мен умират бебета. "



Пазарът Рамиа в Яфо е единственото място, където палестинци и евреи не престават да поддържат връзка.

- Дали им имам вяра? Не! 80 % от тях са от " Хамас ".

Съжителство непредпазливо, с което хората в Яфо ще би трябвало да привикват.

- Всеки се затвори в общността си. Вече никой не знае какво мисли другия за него.

1 милион и 800 хиляди души от популацията на Израел са араби.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР