Повече от хиляда архитекти, професори и експерти в областта на

...
Повече от хиляда архитекти, професори и експерти в областта на
Коментари Харесай

Предпазливост при възстановяването на Нотр Дам, поискаха експерти

Повече от хиляда архитекти, професори и специалисти в региона на възобновяване приканиха френския президент Емануел Макрон да „ прояви нерешителност ” при реконструкцията на катедралата Нотр Дам де Пари, която беше развалена от пожар, написа Фигаро.

Френският вестник разгласява писмо до президента на Републиката след известието, че съветът ще бъде възобновен след пет години. Писмото е подписано от 1170 специалисти.

“Тези видни персони приканват за нерешителност и възприятие за отговорност ”, написа изданието.

Думите на президента за такава бърза реорганизация “предизвикаха изненада и дълбока угриженост измежду експертите по запазване на историческото завещание по целия свят ”, отбелязва вестникът.

„ Знаем, че политическият календар ни принуждава да действаме бързо, знаем по какъв начин изгорялата Нотр Дам въздейства върху имиджа на Франция, само че смисъла на ориста на Нотр Дам в близко бъдеще ни задължава всички да затворим очите си за известно време. Преди всички политически мандати и бъдещите генерации ще ни съдят по резултатите от тези работи ”, написа в писмото до президента.

Експерти по възобновяване приканват управляващите да не бързат да стартират работа по възобновяване на катедралата и да отделят задоволително време за диагностика и инспекция.

“Нека отделим време да диагностицираме. Президентът не може да не чуе специалистите, като се има поради, че някои от най-хубавите са във Франция … Нека да признаем техния опит, да не бързаме да намерим верния път, а по-късно да сложим амбициозни периоди за най-хубаво възобновяване на катедралата “- акцентират специалистите.

Най-големият пожар в историята на Парижката Света Богородица стана вечерта на 15 април. Кулата на катедралата се срутила, носещата структура беше обхваната от пламъци. Според пожарникарите, структурата на Нотр Дам и главните творби на изкуството, като мощите, съхранявани в катедралата, са оживели.

Разследването на случая е по отношение на непреднамерените вреди, породени от пожар. Според прокурора на републиката, приоритет е версията на инцидентния темперамент на пожара. Френският президент Емануел Макрон разгласи желанието си да възвърне Нотр Дам до пет години. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР