Повече от една страна членка на ЕС, сред които и

...
Повече от една страна членка на ЕС, сред които и
Коментари Харесай

България намеква за дерогация за руско ядрено гориво

Повече от една страна членка на Европейски Съюз, измежду които и България, загатват, че могат да изискат дерогация от възбраната за импорт на нуклеарно гориво от Русия.

Това е станало ясно при последните полемики на непрекъснатите представители, оповестиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел. 

Тази възбрана може да бъде част от десетия пакет от наказания против Русия, който се чака да бъде утвърден към 24 февруари. Тогава се навършва една година от началото на съветската експанзия в Украйна.

България е срещу възбраната за импорт на нуклеарно гориво от Русия. На Европейския съвет в Брюксел на 9 февруари президентът Румен Радев отговори на уточняващ въпрос на Клуб Z, че в случай че би трябвало, страната ни ще наложи несъгласие. За налагането на наказания е належащо цялостно единогласие измежду страните членки (Съвета) на Европейски Съюз.

„ Ние не можем да приемем такава глоба, тъй като това ще повлияе директно върху нашата нуклеарна енергетика. Няма по какъв начин да се случи. Отчитаме, несъмнено, всички вероятни области, където това може да стане. Но там, където са застрашени директно нашите ползи, изключително в нуклеарната енергетика, сме доста деликатни и следим нещата “, съобщи Радев пред български публицисти.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи през вчерашния ден, че десетият пакет ще засегне експорт на стойност близо 11 милиарда евро. Според нея новите ограничения ще лишат Русия от технологии, нужни за бойното поле.

Фон дер Лайен обаче не загатна и дума за наказания против съветската нуклеарна енергетика.

България към този момент получи дерогация, която й разрешава да внася по море недопечен съветски нефт до 31 декември 2024 година Забраната в Европейски Съюз влезе в действие на 5 февруари т.г.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР