Повече от един на всеки шест смъртни случая в Съединените

...
Повече от един на всеки шест смъртни случая в Съединените
Коментари Харесай

Оловото е причина за всеки шести смъртен случай в САЩ

Повече от един на всеки шест смъртни случая в Съединените щати може да бъде обвързван с излагане на въздействието на олово. Става ясно от проучване, оповестено в The Lancet Public Health.
" Нашите изводи са, че от 2,3 млн. смъртни случаи всяка година в Съединени американски щати, към 400 000 могат да бъдат обяснени с излагане на въздействието на олово, което е 10 пъти повече от досегашните оценки. Тази учудващо огромна цифра е съизмерима с броя на умрелите вследствие на тютюнопушене ", споделят специалистите.
Изследването за въздействието на оловото е направено въз основата на следене на здравословното положение на повече от 14 000 души в продължение на приблизително двайсетина години – от 1990 до 2011 година Учените са открили, че при хора с висока централизация на олово /най-малко 6.7 мг на децилитър/ рискът от преждевременна гибел се усилва с 37%, а този от сърдечносъдово заболяване – два пъти. Слабите равнища на излагане на олово са сериозен рисков фактор за гибел от сърдечносъдово заболяване, който обаче постоянно се подценява, акцентират създателите на проучването.
Оловото е метал, който необятно се употребява в промишлеността. Отдавна е известно, че е отровен и провокира разнообразни заболявания. Излагането на олово обичайно се свързва с горива, бои, водопроводни съоръжения, както и с отпадни артикули на разнообразни производства. През последните десетилетия законодателството изисква намаляването на нездравословните излъчвания както в Съединени американски щати, по този начин и в други страни.
Както акцентира епидемиологът Филип Ландриган, представен в The Lancet Public Health, " проучването демонстрира, че е време да се спре да се подценява ролята на замърсяването за смъртността от незаразни заболявания “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР