Япония ще започне да изпуска в морето обработена радиоактивна вода от ядрената катастрофа във Фукушима

...
Повече от един милион метрични тона вода ще бъдат изпуснати.
Коментари Харесай

Повече от един милион метрични тона вода ще бъдат изпуснати. Япония твърди, че е от решаващо значение извеждането от експлоатация на електроцентралата след бедствието преди повече от десетилетие.

Централата беше засегната от огромно земетресение през 2011 г., което разруши охладителните й системи и причини стопяването на три реактора, замърсявайки вода и предизвикване на непрекъснати течове.

До началото на 2024 г. резервоарите за съхранение, които задържат изтеклата, пречистена вода, ще достигнат капацитета си - оттук и необходимостта от решение.

Прочетете още:< br />Япония отменя заповедта за евакуация в града 12 години след ядрената катастрофа
Шест пациенти с рак на щитовидната жлеза ще съдят заради радиацията във Фукушима

Но планираното изпускане на водата – планирано да започне в четвъртък – е извършено критикувани от други страни, включително Китай.

Последните инспекции във Фукушима започват преди изпускането на отпадъчни води от завода

Китайско външно министерство говорителят Уан Уенбин каза през юли, че Япония е показала егоизъм и арогантност и не се е консултирала напълно с международната общност относно изпускането на вода.

Китай забранява вноса на морски дарове от 10 префектури в Япония, включително Фукушима и столицата, Токио. Вносът на морски дарове от други префектури е разрешен, но трябва да премине тестове за радиоактивност и да има доказателство, че са произведени извън 10-те забранени префектури.

Япония казва, че водата ще бъде филтрирана, за да се отстранят повечето радиоактивни елементи с изключение на тритий, изотоп на водород, който трудно се отделя от водата. Пречистената вода ще бъде разредена до доста под международно одобрените нива на тритий, преди да бъде пусната в Тихия океан.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР