Повече от двойно превишаване на нормата за замърсяване на въздуха

...
Повече от двойно превишаване на нормата за замърсяване на въздуха
Коментари Харесай

Опасно мръсен въздух в редица градове в България

Повече от двойно превишаване на нормата за замърсяване на въздуха в редица места в България. Това регистрират както от формалния Европейски показател за качеството на въздуха, по този начин и българската гражданска платформа airbg.info. Заради обстановката с неприятното качество на въздуха в София, от Столичната община призоваваха жителите да употребяват градския превоз, съобщи.

Индексът на Европейската организация по околна среда регистрира, че от неприятно до доста неприятно е качеството на въздуха в София, Пловдив, Смолян, Димитровград, Несебър, Сливен, Горна Оряховица, Плевен и Русе.

От българската гражданска платформа airbg.info регистрират като доста нечист въздуха и в региона на Кюстендил, Велинград, Троян, Севлиево и съвсем цяла София.

Причината за превишенията на средноденонощната норма на фини прахови от 50 микрограма на пространствен метър през последните дни, а евентуално и в идващите, е потреблението на твърдо гориво за битови потребности и излъчвания от автомобилния превоз в комбиниране с неподходящи метеорологични условия.

Затова от Столичната община призоваваха жителите да употребяват градския превоз. Но не беше оповестено въвеждането на еко мярката " зелен билет ", който важи за всички линии против 1 лев дневно, при измерени над 150 микрограма фини прахови частици. За първи път подобен беше въведен през 2019 година.

От там предложиха и водачите да не оставят мотора на автомобила включен при престой по-дълъг от три минути.

От Столичната община молят също семействата, които се отопляват на дърва и въглища, при опция да употребяват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Беше обявено, че Столичният инспекторат ускорява инспекциите в автосервизи, строителни обекти, както и инспекциите за нерегламентирано изгаряне на боклуци. Съставени са 10 акта за нарушавания с боклуци, нерегламентирано горене и замърсяване от строителни обекти.

Съветите на лекарите при толкоз неприятни индикатори на атмосферния въздух са жителите с респираторни болести, както и дребните деца и възрастните хора, да заобикалят нескончаем престой навън.

При вървене пешком рекомендациите са да се избира маршрут, който не е около огромните градски булеварди и натоварени улици.

От Столичната община предложиха на следващия ден в учебни заведения и детски градини да НЕ се организират занимания навън поради прогнозата за мъгли, които задържат прахови частици в атмосферата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР