Повече от две години основната тема на разговор почти навсякъде

...
Повече от две години основната тема на разговор почти навсякъде
Коментари Харесай

Защо самолетните билети са толкова скъпи в момента

Повече от две години главната тематика на диалог съвсем на всички места беше въздействието на Covid-19. Сега, когато наподобява, че най-лошото от пандемията към този момент е отминало и хората още веднъж пътуват по-свободно, се появи нова гореща тематика - скъпите самолетни билети.

Хората търсят полети, от време на време първите им от години, а за този вид мощен интерес даже има към този момент и термин - " пътешестване за възмездие " (опит да " отмъстят " на Covid-19 поради пропуснатите пътувания - бел. ред.). Търсене в интернет демонстрира необикновено високи цени на самолетните билети за доста направления, само че жадните за пътувания пасажери одобряват по-високите разноски, откакто са били ограничавани толкоз дълго.

" Търсенето е извънредно високо ", споделя пред Bloomberg основният изпълнителен шеф на Delta Air Lines Inc. Ед Бастиан по време на конференция неотдавна, отбелязвайки, че цените това лято може да са с 30% по-високи от тези преди пандемията. " Това важи за пътуванията за отдих, за първа класа, за бизнес класа, за интернационалните полети. Няма значение каква е категорията. "

Има няколко аргументи за по-високите цени, като не всички от тях са под контрола на самолетните компании.
Гигантските самолети са заземени

Превозвачите не бързат да върнат всичките си самолети в употреба, макар че множеството страни облекчиха трансграничните ограничавания. Това важи с особена мощ за великански самолети като A380 на Airbus SE и по-старите 747-8 на Boeing Co., защото самолетните компании се насочват към по-икономични модели като A350 и 787 Dreamliner. Кризата е най-остра в Азия, която най-бавно разхлабва рестриктивните мерки, а Китай, най-големият пазар в района, остава всъщност затворен.

След като бяха принудени да направляват в разнообразни и изменящи се държавни политики през последните две години, самолетните компании ще се нуждаят от известно време, с цел да възстановят флота си, като се има поради, че доста ограничавания бяха облекчени едвам през май, споделя Субхас Менон, общоприет шеф на Асоциацията на Азиатско-Тихоокеанските авиолинии. " Все още са ранни дни ", разяснява той. " Едва през юни сме. "

Превозвачите също по този начин понижиха мрежите си по време на Covid, като най-силно го направи Cathay, която беше лимитирана от тежките правила за пътешестване и карантина на Хонконг. Това накара хората да обмислят дълги пътувания с едно или повече междинни кацания, до момента в който преди са можели да летят непосредствено. British Airways Plc даже не лети до Хонконг сега. Предвид обстоятелството, че в небето има по-малко самолети, има и по-малко места, които да отговорят на възобновяване на търсенето, което от своя страна увеличи цените.

Бързо растящи цени на горивата

Руската инвазия в Украйна изостри непрекъснатото повишаване на цените на суровия нефт през последните 18 месеца. Реактивното гориво в този момент съставлява цели 38% от междинните разноски на една самолетна компания по отношение на 27% през годините до 2019 година За някои нискобюджетни самолетни компании този дял може да доближи 50%.

Спот цените на реактивното гориво в Ню Йорк се повишиха с повече от 80% тази година, макар че варират сред районите според от разноските за пречистване и локалните налози. Много американски превозвачи съумяват към този момент да покрият увеличените разноски за гориво - само че единствено като ги предадат на пасажерите под формата на по-високи цени.

Някои вложители считат, че самолетните компании може да се стремят да усилят горивните такси като метод да се оправят, споделиха през март анализатори от Citigroup Inc. Повечето от азиатските самолетни компании не хеджират реактивно гориво, което значи, че са по-уязвими от нарастване на цените.

Пътници с дълбоки джобове

По-високите цени на билетите наподобява не разубеждават хората да пътуват в този момент, когато доста ограничавания за пътешестване са облекчени. Някои консуматори употребяват " спящи " бюджети за отмора и заплащат по-скъпо за пътувания за отдих и забавление, сподели предишния месец генералният шеф на Международната асоциация за въздушен превоз Уили Уолш.

Така нареченият пасажер " отмъстител " е " човек, който е бил прочувствено обиден от блокирането и е жадувал за пътешестване през последните две години ", изяснява Хърмаяни Джой, началник на бранша за пътувания в Азиатско-Тихоокеанския район в Гугъл. " Те са доста спонтанни. "

Липса на личен състав

Стотици хиляди водачи, стюардеси, наземни чиновници и други авиационни служащи изгубиха работата си през последните няколко години. С увеличението на пътуванията авиосекторът в този момент се оказва некадърен да наема чиновници задоволително бързо, с цел да разреши безпроблемни интервенции на равнищата отпреди пандемията.

Летище Чанги в Сингапур – постоянно избирано за най-хубавото в света – се стреми да назначи повече от 6600 души. Много служащи, които са били освободени, са намерили други, по-малко променливи кариери и не желаят да се върнат към цикличната промишленост. Оператор в Чанги предлага стартов бонус от 25 хиляди сингапурски $ на помощник-полицаи - работа, за която заплаща най-много 3700 сингапурски $ на месец.

В Съединени американски щати по-малките районни самолетни компании не могат да летят с цялостния си потенциал, тъй като по-големите превозвачи са наели прекалено много водачи. Стотици полети бяха анулирани в Обединеното кралство, което проваля ваканционните проекти и води до дълги закъснения и подиуми с пасажери, които спят на летищата. В Европа огромните летища са изправени пред закъснения и анулация на полети, защото не са наели задоволително личен състав. Това наруши разписанията на самолетните компании и усили разноските.

Поправка на балансите

Авиацията е капиталоемка промишленост с исторически тънки маржове. Covid направи този работен климат още по-предизвикателен: в международен мащаб самолетните компании изгубиха повече от 200 милиарда $ за трите години до 2022 година По-високите цени в този момент дават на превозвачите опция да се възстановят от загубите и да се върнат на зелено.

" Никога не сме виждали условия за генериране на доходи като тези, водени от локалния отдих ", сподели основният изпълнителен шеф на American Airlines Group Inc. Робърт Изом на конференция предходната седмица. " На всичкото от горната страна виждаме по какъв начин огромните корпорации се завръщат. Бизнесът на дребните и междинните предприятия в действителност е доста мощен от няколко месеца. "

Още какъв брой време?

Не е ясно какъв брой дълго ще се задържат тези високи цени, а доста пасажери наподобява са подготвени да ги платят.

" Повишаването на цените е кратковременен феномен ", счита Стивън Трейси, основен действен шеф в Milieu Insight, основана в Сингапур компания за разбори на потребителското държание. " Нека всички просто се надяваме, че откакто тези неща се изравнят още веднъж, цените ще спаднат. Убеден съм, че по този начин ще стане. "

Има и случаи, в които цените са в действителност по-ниски от равнищата преди пандемията, споделя Майкъл О’Лиъри, основен изпълнителен шеф на Ryanair Holdings Plc. Въпреки че има изгледи повече цени да се върнат на равнищата, на които са били преди Covid, войната в Украйна и експлоадирането на вируса към момента са опасности, счита той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР