Повече от двама на всеки петима по света (43%) вярват,

...
Повече от двама на всеки петима по света (43%) вярват,
Коментари Харесай

64% от българите смятат, че 2021-ва ще е година на икономически трудности

Повече от двама на всеки петима по света (43%) имат вяра, че идващите 12 месеца ще бъдат по-добри от последните, 24% считат, че ще бъдат по-лоши, а 26% - че ще са същите. Песимизмът е най-голям в Хонконг (57% там споделят, че идващата година ще бъде по-лоша), до момента в който оптимизмът е най-силен в Азербайджан (73% там считат, че годината ще е по-добра).

Това са резултатите от най-дългогодишното международно проучване, извършено за пръв път през 1979 година от „ Галъп интернешънъл “, наречено „ В края на годината “. Покриващи повече от 40 страни и включващи над 38 000 пълнолетни жители, резултатите демонстрират също, че въпреки и респондентите да са по-оптимистични за 2021 година, позитивните настроения не се отнасят за световната стопанска система. В ущърб за доста бизнеси, наподобява, че потреблението ще се забави през идната година. 46% считат, че 2021-ва ще бъде година на стопански компликации, при единствено 25% вярващи, че ще бъде година на стопански разцвет.

В световен мащаб основно жителите на Европейския съюз са тези, които носят скептицизма – тъй като пандемията в доста страни от Съюза не демонстрира признаци за преодоляване. 61% от хората в Европейски Съюз считат, че 2021 година ще бъде година на стопански компликации.

Все отново, макар икономическия скептицизъм, наподобява че персоналното щастието съумява да си пробие път. 54% от международното население разказват себе си като щастливи, а единствено 14% споделят, че са нещастни.

Кънчо Стойчев, президент на международната Асоциация „ Галъп интернешънъл “ : “В подобен необичаен миг, когато в действителност съществува действително световно публично мнение, светът като цяло резервира своя оптимизъм за идната година, само че песимистичните настройки са преобладаващи допълнително страни от елементарното. Докато хората чакат 2021 година да донесе края на пандемията, няма илюзии, че икономическите компликации ще бъдат преодолени в къси периоди. Със сигурност, полемиката за салдото сред грижата за здравето и грижата за просперитета ще бъде във фокуса на международното внимание през идващите години. “

Къде е България

НЕГАТИВНО, НО НЕ СЪВСЕМ


У нас вярата за по-добра 2021 година е по-скоро нежна. 16% от запитаните българи имат вяра, че идната година ще е по-добра от пандемичната 2020 година, за 45% обаче тя ще е даже по-лоша, една четвърт чакат да е същата, а останалите не могат да преценяват. Така страната ни се подрежда измежду топ 5 на песимистите по света дружно с Италия, Хонконг, Полша и Република Корея. Българите наподобяват мощно песимистични и на фона на останалите страни от Европейски Съюз, където систематизираното равнище на скептицизъм е 31% от всички запитани, а на оптимизъм – 35%.

По-скоро песимистичният взор към бъдещето е нормален за нашето общество. В последните няколко години обаче сякаш равнищата на оптимизъм за бъдещето у нас се доближаваха до общите стойности за света, като в края на 2019 година 32% от пълнолетните българи отговаряха, че чакат по-добра 2020 година, а 22% смятаха, че тя ще бъде по-лоша от 2019 година

Изглежда, че рецесията с ковид, отразила се тежко и на здравната система, и на икономическата обстановка в страната, е засегнала тежко и очакванията за по-благоприятно директно бъдеще – изключително след внезапното увеличение на заболелите и умрелите в последните месеци на 2020 и наложените нови ограничавания.

Що се отнася до упованията за икономическата обстановка, настроенията у нас още веднъж са по-скоро отрицателни. Едва 5% от българите чакат година на стопански разцвет, 64% считат, че 2021 година ще е година на стопански компликации, а 20% чакат икономическата обстановка в страната да е същата като през 2020 година Останалите се затрудняват да отговорят.

И по този индикатор страната ни е измежду топ 5 на отрицателните отговори. Мнозинства от над две трети чакат сложна в стопански проект година и в Обединеното кралство (71% отговарящи негативно), Австрия (70%), Италия (67%) и Босна и Херцеговина (66%).

На фона на Европейския съюз обаче, България е покрай общите стойности по този индикатор. Сред жителите на Европейски Съюз 12% чакат стопански разцвет, 61% свързват 2021 година с очакване за стопански компликации, а за 21% тя ще бъде същата в стопански проект. Останалите се затрудняват да отговорят.

В края на 2020 година 41% у нас заявяват, че са по-скоро щастливи или доста щастливи. 46% не се дефинират нито като щастливи, нито като нещастни, 10% споделят, че са нещастни или доста нещастни. Останалите не могат да дефинират. Традиционно, българите са по-скоро в долната част на класацията, що се отнася до персонално благополучие. И през 2020 година българите наподобяват по-нещастни на фона на систематизираните стойности на благополучие по света (54% по света щастливи или доста щастливи и 14% нещастни или доста нещастни) и на междинния европеец (50% в Европейски Съюз споделят, че са щастливи или доста щастливи, 12%, че са нещастни или доста нещастни, а 37% са в междинната зона).

Все отново, световните проучвания на „ Галъп интернешънъл “ в последните години сочат, че чувството за персонално благополучие у нас гладко укрепва. Въпреки невисоките упования за идната година, тежката 2020 година не е съумяла да пречупи чувството за персонално благополучие у българите – доколкото го има. В това отношение страната ни е надалеч от дъното на класацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР