Повече от два пъти са намалели българските туристи в Северна

...
Повече от два пъти са намалели българските туристи в Северна
Коментари Харесай

Българските туристи в Македония са намалели наполовина заради лошите отношения

Повече от два пъти са намалели българските туристи в Северна Македония за първите четири месеца на тази година в съпоставяне със същия интервал на 2019 година /последната преди ковид-кризата/. Това демонстрират данните на Агенцията за промоция и поддръжка на туризма в югозападната ни съседка.

За първите четири месеца на 2019 година 16 809 са били българските туристи, приблизително към 10% от всички чужденци и в първата тройка на най-многобройните посетители. Сега едвам 7331 нашенци са избрали за туристически пътувания Северна Македония, което е към 5% от чужденците.

" Туризмът като бранш е доста сензитивен на заобикалящата ни конюнктура и доста процеси въздействат непосредствено или косвено върху неговото обмисляне, успешност, растеж и развиване. Поради характерните политически връзки сред България и Северна Македония ще намалеят българските гости. Ще има и понижаване на албанските и косовските туристи, които пътуват по други дестинации, само че за последните 2 година заради пандемията се бяха насочили към нашите места ", споделя в изявление за скопското издание " Локално " шефът на Агенцията за промоция и поддръжка на туризма в РСМ, Люпчо Яневски.

Той се надява спадът на български, албански и косовски туристи да се компенсира с повишен брой туристи от Полша, Хърватия, Сърбия, Румъния и Словения.

В македонската туристическа промишленост са заети сред 30 000 и 33 000 лица, което е към 5% от общия брой на заетите в стопанската система. През 2022 година туризмът взе участие с 3,6% в брутния вътрешен артикул, или 481 млн. $, а упованията за тази година е да доближи до 530 милиона $.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР