Повече от два месеца след парламентарните избори нова либерално-консервативна коалиция

...
Повече от два месеца след парламентарните избори нова либерално-консервативна коалиция
Коментари Харесай

Нова коалиция пое управлението на Чехия

Повече от два месеца след парламентарните избори нова либерално-консервативна коалиция поема ръководството в Чешката република през днешния ден.

Правителството на премиера Петр Фиала встъпи в служба, изправено пред растящата инфлация и енергийните разноски, рекордните бюджетни дефицити и пандемията от COVID-19, съобщи „ Ройтерс “.

57-годишният някогашен академични професор управлява обединяване от пет партии, обхващащи политическия набор от консервативните Граждански демократи до по-либералната Пиратска партия, която влиза в кабинет за първи път.

„ Имаме държавно управление на смяната за бъдещето. Започваме да работим в този момент “, написа Фиала в формалния си профил във Фейсбук. Той показа фотография от речта си пред президента Милош Земан в замъка „ Лани “.

Коалицията поема властта във време на растящи разноски за семействата и нова вълна от коронавирусни инфекции, натоварващи лечебните заведения.

Новото държавно управление си обезпечи 108 места в 200-членната долна камара на Народното събрание на изборите през октомври, което даде мощно болшинство. То обаче се сблъсква с яростна съпротива от страна на партията АНО, основана от някогашния министър-председател Андрей Бабиш, както и крайнодясната „ Свобода и директна народна власт “ (SPD). Не са изключени и вътрешни различия в обединението.

Планът за редуциране на разноските в бюджета за 2022 година с 80 милиарда крони е първият огромен тест – страните би трябвало да се спогодят за ограничения за икономисване и да се ориентират към бюджет, в който наложителните разходни детайли скочиха през последните години поради бързото повишаване на пенсиите и заплатите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР