Повече от дузина гринди са загинали, а много други продължават

...
Повече от дузина гринди са загинали, а много други продължават
Коментари Харесай

Продължава спасяването на китове край бреговете на Нова Зеландия

Повече от дузина гринди са починали, а доста други не престават да бедстват покрай тясна пясъчна линия в северния завършек на Южния остров на Нова Зеландия, макар напъните да бъдат върнати в морето, осведоми Българска телеграфна агенция.

В понеделник десетки екземпляри от типа бяха открити на плажната линия Фаруел Спит на 90 километра северно от град Нелсън. До идването на избавителните екипи минимум девет гринди бяха починали.

През нощта бедстващите животни бяха върнати в морето, единствено с цел да бъдат открити още веднъж на отдалечения плаж във вторник сутринта. Живите гринди са към 28, починалите - 15.
Някои от заседналите животни са почнали да плуват, само че други са блокирани недалече от брега, се показва в изказване на говорителка на новозеландската Служба за отбрана на природата. Десетки спасители и доброволци се пробват да насърчат гриндите да отплуват.

Фаруел Спит съставлява пясъчна линия с дължина 26 километра, която се врязва в залива Голдън бей. На това място постоянно бедстват морски бозайници. През 2017 година близо 700 гринди бяха изхвърлени на линията, като 250 от тях починаха.

Феноменът към момента няма пояснение. Според известните хипотези аргументите са болест, неточности в навигацията, наличие на хищници, рискови метеорологични условия, топографски проблеми. Други считат, че сходни събития са вследствие на човешка активност, в частност на разстройства, провокирани от високочестотни сонари.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР