Повече от четири милиона бежанци са пристигнали в ЕС, откакто

...
Повече от четири милиона бежанци са пристигнали в ЕС, откакто
Коментари Харесай

България ще получи 200 млн. евро по REACT-EU за украинските бежанци за 2022 г.

Повече от четири милиона бежанци са пристигнали в Европейски Съюз, откогато съветските войски нахлуха в Украйна, и наклонността е броят им да се усилва. В България идват над 180 хиляди украинци, като в страната ни са останали малко над половината от тях. Общо за Европейски Съюз разноските за тяхното приемане, настаняване и интеграция могат да надвишават 40 милиарда евро тази година, пресмятат от брюкселския тинк-танк " Брюгел ". За разлика от рецесията със сирийските бежански преди няколко години, Европейски Съюз не желае да основава нов фонд, а активизира неизразходвани средства от минали интервали и пренасочва пари за възобновяване на стопанските системи след коронавирус, с цел да покрие разноските. Тези средства обаче още веднъж се оказват незадоволителни.
Европейската помощ за бежанците
Европейски Съюз реши, че и идващи на тяхна територия. Допълнително европейските институции се споразумяха за нарастване с 3.4 милиарда евро на общото авансово финансиране от Помощта за възобновяване за доближаване и териториите на Европа (REACT-EU), една от най-големите стратегии на Европейски Съюз за обществени вложения след пандемията.

Размерът на финансирането ще зависи от броя на бежанците, идващи от Украйна. По-конкретно предварителното финансиране, което би трябвало да бъде платено от REACT-EU през 2022 година, ще се усили от 11% на 15% за всички страни (от целия размер на програмата за съответната страна) и от 11% на 45% за страните от Европейски Съюз, където броят на идващите от Украйна е над 1% от тяхното население в края на първия месец след съветската инвазия.

Сред тях е и България, посрещнала близо 176 хиляди украинци сред 24 февруари 2022 година и 23 март 2022 година (>1% от националното и население), което й обезпечава достъп до 45% от предплатените средства на програмата (438 млн. евро за България), или 197.1 млн. евро.
Реклама
За да се опрости активизирането на средства, регламентът вкарва и опцията за единична помощ на човек от 40 евро на седмица за най-много 13 седмици след идването на лицето в Европейски Съюз, за даване на съществена помощ. Целта е облекчение на натиска върху държавните бюджети, тъй че те да могат по-добре да се оправят с притока на бежанци.

Допълнителни средства, които се пресмятат на общо 420 млн. евро, ще бъдат предоставени на страните и по фонд " Убежище, миграция и интеграция " посредством удължение с една година интервала на осъществяване на стратегиите за 2014 - 2020 година и обезпечаване на достъп до неизразходвани суми, които преди този момент са били предопределени за други цели.

Отделно Европейската комисия съобщи предходната седмица, че е мобилизирала 9 млн. евро от програмата EU4Health, с цел да помогне на хората, бягащи от Украйна, които се нуждаят от незабавна помощ от услуги за психологично здраве и контузия. Това в допълнение финансиране от Европейски Съюз ще разреши на Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и неправителствените организации да поддържат здравните експерти да извършват своята работа. " Това е невиждано историческо предизвикателство. И отговорът на Европа също е невиждан ", сподели вицепрезидентът на комисията Маргаритис Шинас, обявявайки решението.
За какво ще бъдат употребявани?
Средствата от Европейски Съюз за България ще покриват разноски със задна дата за краткотрайно настаняване, храна или медицински грижи. Съфинансирането от кохезионните стратегии ще доближи до 100% (вместо нормалните 85%) за интервала от средата на 2021 година доникъде на 2022 година
Реклама
След 1 май обаче към този момент фокусът ще бъде главно ориентиран за усилване на потенциала на страните да поддържат бежанците посредством вложения в инфраструктура или личен състав, работещ с бежанци, подкрепяне на дълготрайната интеграция на пристигналите посредством финансиране на жилища, претовареност, обществено включване и обучение.
Ще бъдат ли задоволителни парите?
Повече от 4 млн. бежанци са пристигнали в Европейски Съюз, откогато съветските войски нахлуха в Украйна, като броят им се чака да продължи да пораства. Общо за Европейски Съюз разноските за тяхното приемане, настаняване и интеграция могат да надвишават 40 милиарда евро тази година,.

Полският министър председател Матеуш Моравецки прикани Европейския съюз да даде още средства, с цел да помогне на страната му да се оправи с притока на украински бежанци, като уточни обстоятелството, че Европейски Съюз даде 6 милиарда евро поддръжка на Турция по време на сирийската вълна през 2015-2016 година " Апелираме към Европейската комисия: в случай че тя оказа помощ на Турция в предходната бежанска рецесия, дано Полша също получи помощ от бюджета на Европейски Съюз ", сподели Моравецки.

" Европейски Съюз към този момент е заделил над 17 милиарда евро, които са по разнообразни бюджетни линии. Ясно е, че парите няма да са задоволителни ", сподели комисарят Вера Йоурова пред EURACTIV. Тя също по този начин акцентира, че се чакат дълги полемики за финансиране на украинското следвоенно възобновяване. " Говорим за метода по какъв начин да използваме 300 милиарда $ на Русия, които бяха замразени в границите на глобите ", прибавя тя.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Право 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Право 3 Здравеопазване 1 Войната в Украйна 2 Право Реклама
Според заместник-председателя на Европейската комисия актуалната обстановка най-сетне ще активизира Европейски Съюз да се споразумее за промяна на политиката в региона на убежището и миграцията.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР