Повече от четири десетилетия, след като е бил отнет от

...
Повече от четири десетилетия, след като е бил отнет от
Коментари Харесай

Чудо в Аржентина! Намериха 131-о дете, откраднато по време н...

Повече от четири десетилетия, откакто е бил лишен от родителите си - деятели, " изчезнали " по време на военната тирания в Аржентина, мъж, отгледан от други хора, е научил същинската си идентичност. Това разгласи група деятели.

Мъжът е 131-ото дете, " откраднато " по време на диктатурата, което е разпознато в границите на десетилетната битка на групата, известна като " Бабите от Пласа де Майо ", и първото от близо три години насам. Предполагаемата му идентичност не е разкрита.

" Щастливи сме да обявим ново възобновяване на самоличността ", обявиха бабите в изказване в четвъртък, откакто се появиха резултатите от ДНК тестванията на мъжа.

" Сякаш краят на годината искаше да извърши всичките ни стремежи ", споделиха те по отношение на неотдавнашната победа на Аржентина на Световното състезание по футбол, " ние честваме откриването на нов внук, номер 131 ".

Остава да бъдат открити още съвсем 300 мъже и дами, " живеещи измежду нас с фалшифицирана идентичност ", откакто са били отнети от родителите си по време на диктатурата от 1976-1983 година, допълват бабите.

44-годишният мъж е наследник на марксистките деятели Лусия Надин и Алдо Кеведо от Мендоса, арестувани в Буенос Айрес през октомври 1977 г.  По това време 19-годишната Надин е бременна съвсем в третия месец.

Председателят на бабите Естела де Карлото, 92 година, съобщи пред кореспонденти, че Надин евентуално е родила сина си в прословутото Военноморско учебно заведение за механици (ESMA), което е служило като най-голямото място за задържане и изтезания в страната.

" Казаха ни, че той е благ, спокоен човек ", сподели де Карлото. " Той (не е реагирал) с отвод или горест " на разкриването на същинската му идентичност.

Но тя сподели, че ще му е належащо време, с цел да одобри изцяло зашеметяващата вест, преди да бъде показан на обществеността.

" Той просто я одобри като действителност, нова действителност за него ", сподели дьо Карлото.

30 000 изчезнали

Групата " Баби " е учредена през 1977 година от дами, които се пробват да намерят задържаните си дъщери и бебетата им, които са родили в плен.

Името им идва от площада " Пласа де Майо " в Буенос Айрес, където дамите не се подчиняват на управляващите и провеждат митинги с искане да получат информация за местонахождението на своите близки. Усилията им остават безрезултатни.

До 500 деца са били отнети от затворените си майки, множеството от които по-късно са изчезнали по време на бруталното военно ръководство на страната.

Повечето от децата са дадени на бездетни хора, близки до диктатурата, които трябвало да ги отгледат като лоялни към режима.

Много от подкрепените от " Бабите " са се обърнали към тях, откакто са изпитали подозрения по отношение на самоличността си - заради липса на физическа аналогия с родителите си, липса на фотоси на майките им по време на бременността им или пропуски в фамилната история.

Това е първата нова идентификация от юни 2019 година насам. Пандемията от ковид беше спряла изследванията на бабите и интервютата с евентуални жертви.

Шест от първичните баби са умряли по време на пандемията.

Групи за отбрана на правата настояват, че към 30 000 души са починали или изчезнали по време на военната тирания в Аржентина.

Преводът на е на БГНЕС
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР