Повече от 9000 са вече жертвите в Ивицата Газа след

...
Повече от 9000 са вече жертвите в Ивицата Газа след
Коментари Харесай

Над 9000 са жертвите от палестинска страна от началото на конфликта в Близкия изток

Повече от 9000 са към този момент жертвите в Ивицата Газа след нападението на Хамас против Израел на 7 октомври, заяви палестинската формация. Еврейската страна продължава сухопътната си интервенция и въздушните удари против анклава откакто Хамас аргументи гибелта на повече от 1400 души в Израел и взе към 240 заложници.

В ход са пет сухопътни сражения сред израелската войска и Хамас в северната част на линията Газа. Още 100 чужденци и лица с свойно поданство напуснаха Ивицата и влязоха в Египет през пункта Рафа. Вчера оттова минаха други 400 цивилни, в това число българи.

Поне 15 души са починали при израелски въздушен удар против бежанския лагер Бурейдж в централната част на линията Газа, оповестява Хамас.



Израелски танкове и пехотинци не престават да напредват към град Газа, само че срещат яростна опозиция с потребление на миномети и партизански тактики през мрежата от тунели. Израелската войска е наясно с компликациите при сражения в градска среда и концентрира силите си в северната част на Ивицата Газа, вместо да предприеме нахлуване по цялата територия на анклава.

" Израелските военни не престават да напредват в региона на град Газа и да се борят лице в лице с терористите от Хамас. През нощта нашите сили се сражаваха с доста терористи, които се пробваха да им устроят засада. Водихме сражения, които продължиха няколко часа с поддръжка на самолети и ракетен транспортен съд. В края на борбата бяха убити доста терористи ", сподели контраадмирал Даниел Хагари - представител на израелската войска.



В Газа има изострен дефицит на храна, гориво, чиста вода и медикаменти. Канализацията е пробита, някои пият солена вода, лечебните заведения са в бедствено състояние. Поради липса на гориво стопира зареждането за фризерите в моргите и генераторите за О2.

" Потърсихме леговище в болничното заведение, не можем да спим. Всички са ужасени - деца, дами и старци. Сред нас има и пациенти. Не знаем къде да отидем. Евакуирахме се от домовете ни, само че и тук се опасяваме от ракетите. Това не е живот. Нуждаем се от несъмнено място за нашите деца ", сподели Хиям Шамлах - жителка на град Газа.

През последните два дни Израел нанесе въздушни удари и против гъсто популации бежански лагер Джабалия. Според Хамас жертвите там са 195. Израел упреква групировката, че се крие зад цивилните и заяви, че в Джабалия са били премахнати двама военни водачи на Хамас.



Арабският свят осъжда израелските дейности, Организация на обединените нации изрази паника, че непропорционалните набези може да съставляват военни закононарушения. Американският президент Джо Байдън се разгласи за " пауза " в сраженията, която да улесни освобождението на заложниците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР