Повече от 8500 писатели публикуваха отворено писмо, обвиняващо компаниите зад

...
Повече от 8500 писатели публикуваха отворено писмо, обвиняващо компаниите зад
Коментари Харесай

Изкуственият интелект може да копира стила на повече от 8500 писатели

Повече от 8500 писатели разгласиха отворено писмо, обвиняващо фирмите зад огромните езикови модели. Авторите декларират, че разработчиците на AI употребяват творбите им без позволение или отплата. Повече за това описаха публицистите от TechCrunch.

Писателите настояват, че потреблението на техните книги и издания за образование на изкуствен интелект ще навреди на специалността, като наводни пазара с „ нискокачествено машинно наличие “. Все повече книги, генерирани благодарение на AI принадлежности, се появяват в онлайн-магазините. Това може да навреди изключително на младите създатели, акцентират писателите.

„ Тези технологии имитират и възпроизвеждат нашия език, история, жанр и хрумвания. Милиони предпазени с авторски права книги, публикации, есета и стихотворения обезпечават „ храна “ за системите с изкуствен интелект “ — се споделя в писмото.

Какво е решението? В писмото фирмите са помолени да получат позволение за потребление на предпазените с авторски права материали, както и да заплатят на създателите за потреблението на творбите им.

Както отбелязва TechCrunch, малко евентуално е фирмите да се съгласят с това. Същевременно, при кражбата на литература всичко е по-сложно, в сравнение с да вземем за пример при кражбата на картини, тъй като е мъчно незабавно да видиш стила на създателя и да го докажеш.

Припомняме — в края на юни в уеб страницата на Amazon беше открит чудноват феномен: описът с бестселъри в жанра на младежките романи бе напълнен с книги, генерирани от изкуствен интелект. Книгите нямаха смисъл и очевидно бяха основани, с цел да привлекат вниманието и да вършат пари на платформата Kindle Unlimited.

Ситуацията беше видяна и оповестена обществено от самостоятелната авторка Кейтлин Линч. Според нея от листата на 100-те най-хубави книги в жанра на актуалния юношески разказ, 19 книги са същински, а останалите са основани от AI, с цел да печелят “от нищото “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР