Повече от 800 флаера с призив към шофьорите да пазят

...
Повече от 800 флаера с призив към шофьорите да пазят
Коментари Харесай

Флаери на 15 езика приканват шофьорите на влизане през Дунав мост да шофират безопасно

Повече от 800 флаера с апел към водачите да пазят своя живот и този на останалите в придвижването бяха публикувани през последните два дни измежду влизащи в страната през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост “ при Русе, оповестиха от Областната администрация в града. Инициативата е на Областната администрация в крайдунавския град, а нейното осъществяване стана допустимо благодарение на Регионална дирекция " Гранична полиция “. Заместник регионалният шеф Георги Георгиев моли към всички участници в придвижването да бъдат виновни както към себе си, по този начин и към другите на пътя. " Ако всеки от нас бъде задоволително деликатен и предвидим в придвижването по пътищата, то ще успеем да избегнем множеството от конфликтните обстановки и да спасим доста животи “, разяснява Георгиев.

Посланието, изписано на флаерите, е " Шофирай деликатно! Бъди виновен към себе си и останалите участници в придвижването! “ и с изключение на на български, е преведено на още 14 езика – британски, френски, немски, испански, португалски, румънски, турски, гръцки, украински, съветски, хърватски, чешки, словенски и полски. Целта е по този метод да се притегли вниманието на колкото може повече хора и по този начин да се сведе до най-малко броя на пътнотранспортните катастрофи и надлежно този на починалите и потърпевшите в произшествия.

Инициативата се осъществя за поредна година и бе отдадена на Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни катастрофи, който се отбелязва през месец ноември. Статистиката сочи, че през 2022 година в страната са регистрирани общо 6 609 тежки произшествия, при които са починали 531 души, а ранените са 8422. За десетте месеца на тази година жертвите на пътя са 450, а ранените над 7600. 

По данни на Министерство на вътрешните работи от януари до септември 2023 година тежките ПТП-та в област Русе са 261, като при тях са починали 18 души, а ранените са 324. Най-много тежки катастрофи са се случили на територията на община Русе – 181. При тях са починали 10 души, а броят на ранените е 216. Най-малко произшествия са станали на територията на община Ценово. Там е записана една тежка злополука с един ранен. Ако би трябвало да се направи параленост в народен проект в интервала от януари до септември 2023 година, то област Русе се подрежда на пето място по брой произшествия в страната и на шесто по брой ранени. За страдание районът заема и челното седмо място по брой починали в ПТП-та, нареждайки се незабавно след столицата, Пловдив, Плевен, Бургас, Варна, Ловеч и Софийска област, като във всяка от последните две области изгубилите живота си по този безразсъден метод са 19 души.

Световната статистика е още по-стряскаща и съгласно нея всяка година 1,3 милиона души по света умират при пътни катастрофи и от 20 до 50 млн. са ранените. В резултат на пътнотранспортни катастрофи всеки ден умират над 3500 души, т.е. на всеки 25 сек. един човек губи живота си при пътнотранспортно произшествие. Според статистиката доста от жертвите и ранените при пътнотранспортни катастрофи са деца и младежи. В международен мащаб към 400 000 младежи на възраст под 25 години умират всяка година при пътнотранспортни катастрофи или към 1100 младежи дневно.

Инициативата датира от 1995 година, когато по решение на Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR) се притегля вниманието на обществеността към проблемите на пътната сигурност. През 2005 година с резолюция на Организация на обединените нации се афишира Световен ден за възпоменание, който се отбелязва в третата неделя от месец ноември.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР