Повече от 80 деца от Словакия учат по българската образователна

...
Повече от 80 деца от Словакия учат по българската образователна
Коментари Харесай

Повече от 80 деца от Словакия учат на български език в Братислава

Повече от 80 деца от Словакия учат по българската просветителна система в нашето държавно приблизително учебно заведение в Братислава – „ Христо Ботев “. Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с учителския колектив на институцията. Това е едно от двете държавни български учебни заведения зад граница, а неповторимото тук е, че множеството от учащите се деца са със словашки генезис, само че учат предметите по същия метод, както са застъпени в България.

„ Впечатляващо е по какъв начин десетки словашки деца учат български език, българска история и литература. Това е една неповторима връзка сред нашите две страни, която би трябвало да се поддържа и развива “, акцентира министър Цоков. По време на срещата с учителите бе разисквано по какъв начин да се разпространява учебното заведение и да се притеглят повече деца в него.

С училищен рейс на МОН в Братислава ще могат да учат деца от всички краища на Словакия и даже от Виена. За това се ангажира министър Цоков като изясни, че транспортното средство ще бъде от същия вид, с който се транспортират българските възпитаници и ще бъде обещано за прилагане на Българското държавно приблизително учебно заведение в Братислава, с цел да могат да притеглят деца от далечни региони, които желаят да го посещават.

Министър Цоков се ангажира да направи всичко допустимо и за обезпечаване на учебен рейс, с който ще бъдат транспортирани и претенденти от Австрия, които желаят да посещават българското школо. Той подари книги за учебното заведение и мартеници за всички възпитаници и учители.

През 2014 година нашето учебно заведение в Братислава се подрежда на четвърто място по триумф на матурата по математика в цялата Словашка република. Това усилва интереса към него и от ден на ден фамилии го избират, изясни шефът му Николай Йорданов. Към учебното заведение работи и детска градина, за която също искащите са доста. Учениците печелят редица състезания за преводи на двата езика, а последната им самодейност е превод на стиховете на Петя Дубарова на словашки език. Друг забавен план, който осъществят преди години, е справочник за Пловдив за туристите от Словакия.

„ Уникално за нашето учебно заведение е, че ние се възползваме и от двете просветителни системи. Така да вземем за пример употребяваме по едно и също време българската Дигитална раница и словашката сходна платформа. По този метод се стремим да дадем най-хубавото на нашите възпитаници “, сподели още шефът на учебното заведение. По думите му в този момент 7 възпитаници се приготвят да посетят България по план по програмата на МОН „ Иновации в деяние “.

Заедно с министъра в срещата с учителския колектив се включи и изключителният и пълномощен дипломат на Република България в Словашката република Васил Петков.

В рамките на своето посещаване в Братислава проф. Цоков посети и Българския културен институт в Братислава, който приготвя галерия по случай 3 март.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР