Повече от 750 войници от няколко държави, сред които Румъния,

...
Повече от 750 войници от няколко държави, сред които Румъния,
Коментари Харесай

Български ВМС ще участват в мащабно военно учение на НАТО в пристанище Констанца и в Черно море

Повече от 750 бойци от няколко страни, измежду които Румъния, Франция, Англия и Съединени американски щати, вземат участие в едноседмично обучение, проведено във военното пристанище Констанца и в Черно море, което има за цел да отработи бойните процедури и тактики на НАТО, заяви румънският stiripesurse.ro.


Румънските военноморски сили оповестиха посредством прессъобщение, че над 750 военнослужещи от Военноморски сили, от други структури на националната отбранителна система, както и от България, Белгия, Франция, Гърция, Италия, Англия, Щатите Съединените американски щати (NAVEUR, Националната армия на Алабама) и Турция ще проведат сред 14 и 21 юли взаимни действия във военното пристанище Констанца и в полигоните в западната част на Черно море, като част от многонационалното тактическо обучение,,Посейдон 2023 ", проведено годишно, поредно, от Румъния и България.

" Основните цели на учението " Посейдон 2023 " са ориентирани към повишение на равнището на оперативна съгласуемост сред участващите структури, както и към оценка и узаконяване на качествата на румънските военноморски сили за задачите на НАТО и Европейски Съюз и за дейностите по националната защита. Също по този начин " Посейдон 2023 " е ориентирано към повишение на оперативните качества и равнището на подготовка на всички участващи сили, отработване на бойни процедури и тактики на НАТО в многонационален подтекст, в морска, сухопътна и въздушна среда, на потреблението на разпоредбите за водене на бойни дейности и на процедурите на НАТО за командване, ръководство и връзки. Учението съставлява добра опция за затвърждаване на високото равнище в региона на планирането, ръководството и оценката на дейностите, характерни за битката с мините “, се споделя в изказването.

Същевременно по време на учението румънските военноморски сили ще извършат характерни действия по оценка и инспекция на фрегатата " Regina Maria " (F-222) за силите за реагиране на НАТО (NATO Reaction Force - NRF 23) и на неповторимия пакет от сили, ситуирани разполагаем на НАТО и Европейски Съюз от Румъния.


" Посейдон " включва и поредност от междуинституционално съдействие при положение на групови повреди и бедствия с многочислени жертви (Mass Casualties - MASCAL), в което ще вземат участие няколко структури от националната отбранителна система, изключително от региона на Добруджа, във военното пристанище Констанца ", прецизира още цитираният източник.

От страна на българските военноморски сили ще вземат участие кораби - миночистач " Цибър " (32) и базов миночистач „ Шквал ” (62), Франция взе участие с патрулен аероплан и екип от експерти по неутрализиране на муниции, а Белгия и Съединени американски щати - с подводни дронове и екип по неутрализиране на муниции. Останалите страни, участващи в учението " Посейдон 2023 ", участват с щабни офицери и отряди по неутрализиране на муниции.

" Посейдон 2023 " се управлява от командването на флота " Вицеадмирал Василе Урсеану ", а комплицираните подготвителни последователности ще се проведат на море (морски връзки, маневри и разработки, буксировка, прекачване на леки материали, отменяне на офанзива на вражеската авиация, поддържане на жизнеспособността на корабите), като центърът на тежестта е ориентиран към битката с мини, предадоха още от Военноморските сили на Румъния. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР