Повече от 750 000 души излязоха по улиците на Барселона

...
Повече от 750 000 души излязоха по улиците на Барселона
Коментари Харесай

750 000 каталунци: Вън окупационната сила

Повече от 750 000 души излязоха по улиците на Барселона с искане от ареста да бъдат освободени арестувани каталунски министри, оповестяват международните медии.

" Свобода за политическите пандизчии! " и " Вън окупационната мощ " скандираше множеството по улиците на каталунската столица.

Протестът бе призован от две цивилен организации, които желаят самостоятелност - Каталунското национално заседание и Омниум Културал. Лидерите и на двете организации са арестувани.

Протестът идва единствено ден, откакто съдът пусна под гаранция от 150 000 евро председателката на каталунския парламент Карме Форкадел. Прокуратурата упреква нея и още няколко депутати от каталунския районен парламент в бунт и корист с държавни средства.

В същото време през днешния ден кметицата на Барселона Ада Колау през днешния ден упрекна сваленото каталонско държавно управление на Карлес Пучдемон, че е довело испанската самостоятелна област до злополука и съобщи, че болшинството каталонци са срещу оповестяване на самостоятелност, съобщи Франс прес.

На съвещание на партията си " Каталуня ен Кому " Ада Колау изиска пояснения от сепаратистките водачи, като в същото време прикани за освобождение на тези, които са арестувани от централните управляващи.

" Ние желаеме пандизчиите да бъдат освободени, само че желаеме също едно безконтролно държавно управление, което докара страната до злополука, да се изправи пред отговорностите си и да признае грешките си ", съобщи Колау, преди да отиде на огромна проява в Барселона за освобождение на задържаните ръководители.

" Те провокираха напрежение в страната Каталония и излязоха с едностранна декларация за самостоятелност, която болшинството не желае ", посочи Колау.

Тя не е сепаратистка, а привърженичка на референдум за самоопределяне на региона, с цел да бъде решен въпросът.

" Те направиха тази декларация за самостоятелност заблуждавайки популацията поради теснопартийните си ползи ", добави кметицата на Барселона.

По думите на Колау декларацията за самостоятелност, призната на 27 октомври от 70 от 135-имата депутати в каталонския парламент, не е довела до прокламиране на републиката. Тя укори сваления каталонски водач Карлес Пучдемон, че е отпътувал за Белгия, оставяйки Каталуня " сама пред несигурността ". /Марица.бг

тагове 750 000 каталунци окупационна власт
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР