Повече от 731 милиона души живеят в Европа. В Русия

...
Повече от 731 милиона души живеят в Европа. В Русия
Коментари Харесай

9-те най-бедни страни в Европа и къде е България

Повече от 731 милиона души живеят в Европа. В Русия е всекидневно да се свързва Европа с благосъстояние и висок стандарт на живот, само че това не постоянно е по този начин.

Наред с богатите и проспериращите страни, в Европа има и страни, чието население живее много непретенциозно, написа pogled.info.

По-долу ще приказваме за 9-те най-бедни страни в Европа.



Рейтингът се основава на данни на МВФ за Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

Ето кои са деветте най-бедни страни в Европа:

България
БВП на глава от популацията е 9267 $. Тази страна се намира в Югоизточна Европа. Въпреки обстоятелството, че през последните години стопанската система на страната укрепва, България остава една от най-бедните европейски страни.

Черна гора
БВП на глава от популацията е 8652 $. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е едвам 40% от междинното за Европа за 2010 година, съгласно “Евростат”. Икономиката на страната растеше с много висок ритъм до 2008 година, преди да стартира финансовата рецесия, която засегна съществено страната. Въпреки това, през последните години обстановката в Черна гора последователно се усъвършенства, считат специалистите.

Сърбия
БВП на глава от популацията е 7243 $. Тази страна беше мощно наранена от финансовата рецесия през 2008 година Преди това страната преживяваше забележителен стопански напредък в течение на осем години, само че от 2009 година стопанската система на страната е в криза. Това докара до увеличение на държавния дълг до 63,8% от Брутният вътрешен продукт.

Бел арус
БВП на глава от популацията е 6306 $, съгласно МВФ за 2018 година Промишлеността е най-силният бранш в стопанската система на страната. Експертите на МВФ означават фактори като понижените вложения, по-ниските равнища на импорт, както и по-ниското търсене - всичко това, съгласно тях, е довело до там, че Беларус е една от най-бедните страни от Европа.

Северна Македония
БВП на глава от популацията е 6100 $. Македония се характеризира с отворена стопанска система, в основата на която (90% от БВП) е търговията. През последните години обстановката в страната се усъвършенства, само че макар промените и ограниченията, подхванати от държавното управление, равнището на безработица и беднотия към момента е високо.

Босна и Херцеговина
БВП на глава от популацията е 5774 $. Страната е оживяла от войната през 90-те години на 20 век. В момента управляващите се пробват да възстановят страната след бойните дейности. Въпреки всички подхванати ограничения, равнището на безработица е високо, а стандартът на живот е един от най-ниските в Европа.

Албания
БВП на глава от популацията е 5289 $. Въпреки че тази страна е една от най-бедните в Европа, нейната стопанска система последователно укрепва. Така че скоро обстановката може да се промени и страната ще престане да попада в тази ранглиста. Страната разполага с задоволително естествени запаси, с цел да може да се развива стопански.

Молдавия
БВП на глава от популацията е 3218 $. Правителството се пробва да вкара ограничения, които ще разрешат на стопанската система да покаже напредък. Въпреки тези ограничения, страната остава една от най-бедните в Европа.

Украйна
БВП на глава от популацията, съгласно МВФ, е бил 2963 $ през 2018 година Страната минава през доста сложни времена. Корупция, бюрократични спънки, едва развита инфраструктура и превоз - тези проблеми се акцентират от специалистите на МВФ, които означават, че пречат на страната да се развива.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР