Повече от 600 младежи в Швеция, сред които и активистката

...
Повече от 600 младежи в Швеция, сред които и активистката
Коментари Харесай

Грета Тунберг и още над 600 младежи съдят Швеция

Повече от 600 младежи в Швеция, измежду които и активистката Грета Тунберг, подадоха иск против шведската страна, обвинявайки я в безучастие във връзка с климата - първият подобен иск в страната, написа " Дарик ".

" Никога до момента в шведската правна система не е имало толкоз огромно дело ", съобщи Ида Едлинг, член на организацията " Аврора ", която стои зад желае.

Искът, алегорично импортиран в Стокхолмския областен съд по време на митинг в града, преди този момент е бил подаден по електронен път в различен съд в Стокхолм, обявиха от " Аурора ".

Съдебният иск, който се приготвя от две години, идва в миг, в който новото дясно държавно управление на Швеция е подложено на възходящи рецензии поради несъответстващите цели в региона на климата.

Моа Видмарк, 19-годишна студентка, съобщи, че взе участие в демонстрацията, тъй като " климатичната рецесия е тревожна и страшна - вървим към злополука ".

Въпреки че искът е първият в шведските съдилища, шестима португалски младежи заведоха дело против Швеция и 32 други страни в Европейския съд по правата на индивида, обвинявайки ги, че не са се справили съответно с климатичната рецесия.

" Ако спечелим, ще има присъда, която ще гласи, че шведската страна е длъжна да направи своя дял от световните ограничения, нужни на света, с цел да реализира задачата от 1,5 градуса ", сподели Едлинг.

През последните години от ден на ден организации и жители се обръщат към съдилищата, с цел да подлагат на критика това, което съгласно тях е безучастие на държавното управление във връзка с климата.

През декември 2019 година Върховният съд на Нидерландия подреди на държавното управление да понижи парниковите газове с най-малко 25% до 2020 година по знаково дело, заведено от екологична група.

В сходен случай във Франция над два милиона жители дадоха под съд френската страна за това, че не е подхванала дейности против изменението на климата.

В отчет, оповестен по-рано тази седмица, Шведският институт по метеорология и хидрология заяви, че междинната температура в Швеция се е повишила с близо два градуса по Целзий (35,6 градуса по Фаренхайт) от края на XIX в., което е два пъти по-бързо от междинното за света.

Снежната завивка към този момент трае две седмици по-малко, а преваляванията са се нараснали.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР