Повече от 60 сигнала от граждани са постъпили до временната

...
Повече от 60 сигнала от граждани са постъпили до временната
Коментари Харесай

Комисията Манолова 2.0: Занижавани ли са данните за емисии от ТЕЦ-ове, свързвани с Ковачки?

Повече от 60 сигнала от жители са постъпили до краткотрайната парламентарна комисия по проверка на ръководството единствено седмица, откакто започва своята работа. Това заяви ръководителят ѝ по време на днешното работно съвещание.

Сигналите имат друг темперамент, а част от подателите им ще бъдат поканени на чуване пред депутатите от комисията, с цел да дават информацията за тях. На такова през днешния ден присъстваше журналистът от уеб страницата " Бивол “ Димитър Стоянов, чийто сигнал е за с въглеродни излъчвания от компании, свързвани в общественото пространство с Ковачки, които изкривяват пазара на електрическа енергия в ущърб на държавните компании. На съвещанието журналистът акцентира, че анализът, оповестен в медията е изработен с интернационален екип, а резултатите от него са подадени към интернационалните институции.
 Стана ясно с коя проверка се захваща първо комисията на Манолова Стана ясно с коя проверка се захваща първо комисията на Манолова
Временната комисия по проверката за определяне на злоупотреби и нарушавания на ексуправляващите стартира с сдруженията в енергетиката. То...

" Данните от този разбор – стигаме до извода, че верификатора, който верифицира данните от централите, свързвани с Христо Ковачки, подава данни, които няма логичност да са толкоз ниски. Според специалистите, тези данни са занижени и това основава опасения, че ние можем да изпаднем от търговията с парникови газове. Става въпрос за верификатора GMI Verify, в който работят хора, за които можем да създадем обосновано съмнение, че са свързани с централи, благосъстоятелност на Христо Ковачки. Виждаме, че данните, които се заверяват и показват от централите на този господин, са смущаващо ниски. Индексът на горивата, които се употребяват за изгаряне за топлоенергия в тези централи, по никакъв метод не допускат толкоз ниски равнища ", съобщи пред комисията през днешния ден Димитър Стоянов.

Той посочи, че компанията е акредитирана през 2019-а година и е верифицирала общо 8 компании, като всички са свързвани с Христо Ковачки, като има съмнения, че точно предприемачът е прикрит притежател. " Предполагаме, че е нанесена щета на бюджета от към 30 милиона евро “, добави журналистът, като посочи, че оценката се обосновава на показателя на горивата, които се употребяват в тези централи и несъответствието сред показателя и отчетите, които се заверяват. Според него, от комерсиалните регистри излиза наяве, че компанията няма клиенти, които да не са свързани с предприемача. " Много елементарно остава усещането, че тази компания е основана целево – с цел да обслужва точно потребностите на тези централи “, добави Димитър Стоянов.

На съвещанието участва и министърът на екологията Асен Личев, който посочи, че е добре, когато има такива подозрения, преди да се сезира комисията, да се питат и способените органи. В тази връзка на срещата участваха Боряна Каменова – шеф на дирекция „ Политики по изменение на климата “ и Росица Карамфилова – изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по околна среда.

" Проблемът с метода, по който се мери замърсяването, е че огромните индустриални предприятия мерят сами себе си. В този смисъл страната е излязла от контролните си функционалности да мери по кое време едно дружество замърсява околната среда и само установи по кое време то не е измерило единствено действителните излъчвания и замърсяване “, безапелационен бе депутатът от Демократична България и член на комисията Борислав Сандов. Той посочи, че в качеството си на жител също е подавал сигнали, само че се оказва, че не всеки път контролните органи могат да се намесят. Борислав Сандов позволи, че е допустимо дадена централа да скрива съзнателно данни, защото санкцията за това евентуално е стотинки на фона на това, с което тя би била глобена за изпускането на тези въглеродни излъчвания.

" Когато политици стартират да приказват експертно, би трябвало да са напълно точни. Замърсяването на въздуха няма нищо общо с излъчванията “, репликира го министърът на екологията Асен Личев. Той даде думата на специалистите от ведомството, които да внесат изясненост по тематиката.
 С близо 2 часа забавяне стартира съвещанието на Временната комисия по проверката С близо 2 часа забавяне стартира съвещанието на Временната комисия по проверката
С близо 2 часа забавяне стартира съвещанието на Временната комисия по проверката за определяне на злоупотреби и нарушавания при разходв...

" Парниковите газове не са замърсители, а са естествена част от въздуха, който диша всеки човек. Замърсителите и измерването им имат отношение към чистотата на въздуха. Те са тъкмо регламентирани. Емисиите на парникови газове не се мерят, а се пресмятат. И точно методът, по който се пресмятат, е предмет на този сигнал “, съобщи Боряна Каменова – шеф на дирекция " Политики по изменение на климата “.

" Понеже се повдигна въпросът за 30 милиона вреда във фиска от това, че не били изчислени вярно тези излъчвания – няма учредения за сходно изказване. Всяка апаратура си купува квотите на свободен пазар. Министерство на околната среда и водите продава на примитивен пазар, който е на общоевропейска платформа, определена от Европейската комисия. Ние сме част от тази платформа дружно с още 24 държави-членки. Само Германия и Полша имат лични платформи. На тази платформа купуват лицензионни медиатори според директивата и закона за финансовите пазари – огромни банки, финансови къщи и други. Ние не продаваме квоти на инсталациите и в Министерство на околната среда и водите не постъпват пари от инсталациите. Съответно, всяка една апаратура, които и да са те, си купуват квотите, които би трябвало да предадат като обвързване за издадените от тях парникови газове на свободен пазар, както намерят за добре. Те подлежат на някакъв правилник, засягащ финансовите пазари, само че ние не се интересуваме от кое място ги взимат и на кого заплащат. Тоест, евентуално е платено на банки или компании, само че не и на страната, тъй че спестяването на тези 30 милиона няма отношение към държавния бюджет, нито към бюджета на Европейския съюз “, безапелационна бе Боряна Каменова.

Според Владислав Панев от Демократична България обаче, няма връзка сред това от кое място дадена централа купува квотите си и това, дали има неточност в изчисленията. " Всичко това води до деформиране на енергийния пазар “, безапелационен бе той.

Димитър Стоянов пък бе безапелационен, че има ощетяване. " Борсовите медиатори ги взимат отнякъде, в тази ситуация ги взимат от страната. Ако приемем, че нашата догадка за 30 милиона е вярна, в действителност, непотребявайки квоти за 30 милиона, той ги купува от борсовия медиатор, който не ги купува от страната и в този ред на мисли можем да приказваме за вреда “, безапелационен бе Димитър Стоянов.

" Не може да се твърди такова нещо, търговията с квоти е контролиран пазар. Всяка година през септември се разгласява тръжния календар за идната с количествата квоти, които всяка страна предлага на всеки търг и всички държави-членки оферират квоти на тези търгове. Да се твърди, че някой с капиталов медиатор е купил от България квоти, ми се вижда мъчно, тъй като той може да ги е купил въпреки това “, посочи Каменова.
 Комисията по проверка с първо съвещание Комисията по проверка с първо съвещание
В сряда, 28 юли 2021 година, Мая Манолова привиква първото съвещание на Комисията по проверка, на която е ръководител. Заседанието ще стартира...

" Тук не приказваме за пазаруване или некупуване на квоти, също така приказваме за една общоевропейска платформа, респективно всички ние сме данъкоплатци на Европейския съюз и без значение дали има ощетяване на нашия или общо европейския фиск, вреда има, с некупуването на тази квота, която е употребена, само че не е платена “, безапелационен бе проверяващия публицист.

" Твърдението по отношение на емисионният фактор, който е 104 тона въглероден двуокис изрично не следва да се свързва с която и да било апаратура, още по-малко с съответната, защото този емисионен фактор на процедура съставлява една усреднена стойност. Бобовдол и " Брикел " си имат лични измервателни лаборатории, само че тези лаборатории имат публикуван документ за акредитации от Българската работа за акредитация. Това е логиката и в останалите европейски страни – когато дадена лаборатория има избран документ, публикуван от националния сертификационен орган, той би трябвало да покрива съответни стандарти и да дава отговор на тях “, безапелационна бе Росица Карамфилова – изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по околна среда.  

Според Димитър Стоянов, изложеното от специалиста не опонира по никакъв метод на следствието. " Ние описваме една обстановка, в която сертифицираната лаборатория, обвързвана с топлоцентрала, подава данни, които се верифицират. Проблемът за нас, което е проблем и на европейското законодателство, е че съгласно нас има данни, че верификаторът е обвързван с издателя на данните, което е най-малкото спор на ползи. Освен това, очевидно в тецовете Брикел и Бобовдол очевидно са създали някакво епохално изобретение, тъй като количествата парникови газове, които отделят и заплащат, са доста по-ниски от количествата, които заплащат реципрочните на тях мощности. Позовавам се и на компетентността на Петър Сеизов, който споделя, че за него е смущаващо количеството, което се верифицира. Ние вършим разбор, в съавторство с сътрудниците от Италия направихме този разбор, който няма искания, че е следствие, а разбор. Когато твърдим, че нещо е следствие, ние излагаме обстоятелства. За нас е смущаващо, че излъчванията, които се заплащат от свързваните с господин Ковачки топлоцентрали, са доста по-ниски от тези, които заплащат останалите “, безапелационен бе Димитър Стоянов.

Служебният министър Асен Личев предложи законодателни промени, с които задължението за лично премерване на излъчванията да бъде обвързвано с достъп на контролния орган до данните – нещо, което сега е невероятно поради комерсиалната загадка. Според него би трябвало да има и непрестанно следене на % на мощ на инсталацията. " Това в случай че го извършите, те ще бъдат на осветено място “, обърна се Асен Личев към народните представители.

" Защо страната до този миг е имала толкоз огромно доверие в тези централи? Ако има проблем с моята сметка, за какво не ме оставят аз самичък да си я ревизира и да си показва сметката “, обявиха от комисията, като се съгласиха, че е нужно изработването на надзорен детайл, който да ревизира данните.
 Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ отхвърля за замърсяване на въздуха край централата Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ отхвърля за замърсяване на въздуха край централата
От Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ отхвърлят да има замърсяване на въздуха и на водата на близката край централата река Разметаница. Пред БН...

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР