Повече от 6 часа след приключването на срещата между сръбския

...
Повече от 6 часа след приключването на срещата между сръбския
Коментари Харесай

Вучич мълчи за срещата си с Хойт Брайън Ий


Повече от 6 часа след приключването на срещата сред сръбския президент Александър Вучич и зам. - асистент държавния секретар на Съединени американски щати по въпросите на Европа и Евразия Хойт Брайън Ий няма никаква информация и публично известие.

Преди диалога Хойт Брайън Ий прикани управляващите в Белград да заемат ясна позиция, тъй като не е допустимо да седят на два стола по едно и също време. Вчера по време на стопански конгрес в Белград американският посланик съобщи, че "страните, които желаят да се причислят към Европейски Съюз, би трябвало доста ясно да показват тази своя воля". "Няма по какъв начин да седите на два стола едновременно", сподели Хойт Брайън Ий и добави: "Държавите би трябвало да изберат на коя страна са, без значение от обстоятелството какъв брой мъчно е това. Страната би трябвало да направи своя стратегически избор. Това би трябвало да бъде част от формалната политика. Така, както това направи Хърватия и трансформира участието си в Европейски Съюз в цел №1 или пък Черна гора във връзка с НАТО. Много е значимо делата да бъдат по-силни от думите. Да има доста ясни послания".

Дипломатът напомни, че Вучич като министър председател и президент ясно е споделил каква е задачата на Сърбия, само че в това време желае положителни връзки с Русия. "Не е доста ясно по какъв начин ще направи подобен баланс", сподели още Хойт Брайън Ий и разясни, че "за Съединени американски щати е доста значимо страните от Западните Балкани да бъдат стабилни". "Докато има нерешени разногласия, има риск от конфликти", предизвести Хойт Брайън Ий. Според него "руската визия се разграничава от европейската визия за Балканите". "От дейностите на Русия излиза наяве, че тя желае да има разединени Балкани, а не мощни и обединени", сподели той. Хойт Брайън Ий се възмути и от натиска на Москва против Сърбия посредством настояването си нейния личен състав в Международния филантропичен център в Ниш да получи дипломатически статут. "Подобно нещо не съществува в интернационалната практика", акцентира американският посланик.

От кабинета на Вучич настояват, че "разговорът е бил открит и искрен". Срещата стартира в 12.00 и завърши в 13.30 часа. Според държавната телевизия в Белград "няма известие, тъй като текстът към момента не е координиран сред двете страни; американската страна, съгласно кабинета на Вучич, не е желала да се заяви какво е споделил президентът по време на разговора". На срещата участва и американският дипломат в Белград Кайл Скот. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР