Повече от 533 милиона лева са просрочените данъчни и осигурителни

...
Повече от 533 милиона лева са просрочените данъчни и осигурителни
Коментари Харесай

НАП - Варна събра над 533 млн. лева просрочени задължения през 2022 г.

Повече от 533 милиона лв. са просрочените данъчни и осигурителни отговорности, които териториалната дирекция на Национална организация за приходите във Варна събра през 2022 година.

Общо 398 са издадените „ Разрешения за неотложни заплащания “ (чл. 229 от ДОПК) на длъжници с насъбрани отговорности към бюджета.

В резултат на подхванати дейности за наложително събиране от страна на обществените реализатори на Национална агенция за приходите в морската столица, са планувани 998 търга с скрито наддаване. Над 6 милиона лв. са постъпилите към бюджета суми от извършените обществени продажби, а 8,4 млн. лв. са погасените отговорности на външни взискатели.

С цел да увеличи информираността на клиентите си и да подтиква доброволното заплащане на непогасените им в период отговорности, Национална агенция за приходите ползва деен партньорски метод. В случай че е посочен електронен адрес за преписка, Национална агенция за приходите изпраща електронно известие, преди да предприеме дейности за наложително събиране. Уведомително писмо, телефонно позвъняване или посещаване от чиновник на Национална агенция за приходите са другите способи, посредством които приходната организация уведомява данъкоплатците за размера и типа на просрочените отговорности, както и последствията и вероятните способи за погасяването им.

От приходната организация във Варна поучават всички свои клиенти да търсят метод за разсрочено заплащане при съществуване на просрочени отговорности, с цел да не се стига до използването на крайни ограничения, като процедура по наложително осъществяване и продажба на движимо и недвижимо имущество.

Справка за отговорности и съществуване на формирано изпълнително дело можете да извършите в Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите с електронен автограф или с ПИК.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР