Повече от 5000 души са загинали, а хиляди са ранени

...
Повече от 5000 души са загинали, а хиляди са ранени
Коментари Харесай

Земетресението в Турция: Защо е толкова смъртоносно?

Повече от 5000 души са починали, а хиляди са ранени от мощното земетресение, което раздруса Югоизточна Турция покрай сирийската границав ранните часове в понеделник.

Земетресението, което удари покрай град Газиантеп, беше последвано от голям брой вторични земетресения, в това число един, който беше съвсем толкоз мощен, колкото първия.

Защо е беше толкоз смъртоносно?

Земетресението беше мощно - записано с магнитуд 7,8, систематизиран като " мощен " по формалната канара за магнитуд. То се раздра по продължение на към 100-километрова разломна линия, като аргументи съществени вреди на здания наоколо до разлома.

Професор Джоана Форе Уокър, началник на Института за понижаване на риска и бедствията към Университетския лицей в Лондон, съобщи: " Само две трусове през последните 10 години са били с сходен магнитуд и смъртност, а през предходните 10 години - четири. "

Но освен силата на труса предизвиква разрушения.

Този случай е станал в ранните часове на деня, когато хората са били вътре и са спели.Това доста понижава опцията за реакция при първия трус.

Това е район, в който не е имало огромно земетресение от повече от 200 години, или каквито и да било предупредителни знаци, тъй че равнището на подготвеност ще бъде по-ниско, в сравнение с за район, който е привикнал да се оправя с земетресения.

Какво е предизвикало земетресението?

Земната кора е формирана от обособени елементи, наречени плочи, които са ситуирани една до друга. Тези плочи постоянно се пробват да се реалокират, само че са възпрепятствани от триенето, което се получава, когато се търкат в прилежаща плоча. Понякога обаче напрежението се усилва, до момента в който една от плочите ненадейно се раздвижи, което води до оживление на повърхността.

В този случай това е Арабската плоча, която се придвижва на север и се притиска към Анатолийската плоча.

Триенето на тези две плочи е било причина за доста разрушителни трусове в предишното.

На 13 август 1822 година то провокира земетресение с магнитуд 7,4, което е доста по-малко от записаното в понеделник земетресение с магнитуд 7,8.

Въпреки това земетресението от XIX в. води до големи вреди за градовете в региона, като единствено в град Алепо са регистрирани 7000 смъртни случая. Последвалите разрушителни земетресения не престават близо година.

След настоящето земетресение към този момент е имало няколко вторични труса и учените чакат то да следва същата наклонност като предходното огромно земетресение в района.

Как се мерят земетресенията?

Те се мерят по канара, наречена Магнитудна канара (Mw). Тя е заменила по-известната истинска канара на Рихтер, която към този момент се счита за остаряла и по-малко точна.

Числото, което се приписва на земетресението, съставлява композиция от дистанцията, на което се е придвижила разломната линия, и силата, която я е придвижила.

Трус с магнитуд 2,5 или по-малко нормално не може да бъде усетен, само че може да бъде засечен благодарение на принадлежности. Земетресения с магнитуд до пет се усещат и предизвикват незначителни вреди. Земетресението в Турция с магнитуд 7,8 се класифицира като мощно и нормално предизвиква съществени вреди, както е в този случай.

Всяко земетресение с магнитуд над 8 провокира пагубни вреди и може изцяло да унищожи цели градове.
Как наподобява това земетресение спрямо други мощни трусове?
Земетресението край крайбрежията на Япония през 2011 година беше записано с магнитуд 9 и аргументи обширни вреди на сушата, както и цунами - което докара до огромна повреда в нуклеарна централа по крайбрежието.

Най-силното земетресение в историята е с магнитуд 9,5, записано в Чили през 1960 година

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР