Повече от 5000 души бяха погребани под рухналите сгради вследствие

...
Повече от 5000 души бяха погребани под рухналите сгради вследствие
Коментари Харесай

Защо земетресението в Турция е толкова смъртоносно


Повече от 5000 души бяха заровени под рухналите здания в резултат на земетресението, което раздруса Югоизточна Турция и Сирия в ранните часове на понеделник. Ранените са хиляди, а броят на починалите се усилва.

срути цели жилищни здания и нанесе големи вреди в Турция и Сирия. Това е най-голямото земетресение от две години насам, записано в света от Геологическата работа на Съединени американски щати.

В границите на самата Турция за последно сходна покруса е регистрирана през 1999 година, когато трус с сходен магнитуд опустоши гъсто популации източен регион на Мраморно море покрай Истанбул, убивайки над 17 000 души.

Снимка: Reuters


Всички фактори за смъртоносно земетресение са налице

Големият брой на жертвите е резултат от няколко фактора: огромният магнитуд на земетресението, фактът, че е било покрай повърхността, както и близостта до обитаеми места. к е зародило единствено на към 18 км под повърхността. Това значи, че сеизмичните талази не е трябвало да изминат дълъг път, преди да доближат повърхността, което е довело до по-силни земетресения.

От през вчерашния ден до момента са регистрирани минимум 185 вторични труса.

Снимка: Reuters


Професор Джоана Форе Уокър, началник на Института за понижаване на риска и бедствията към Университетския лицей в Лондон, сподели пред Би Би Си „ От най-смъртоносните трусове през дадена година единствено две през последните 10 години са били с сходен магнитуд, а през предходните 10 години – четири “.

Но освен от силата на труса и местоположението му зависи какъв ще бъде размерът на опустошенията. Фактът, че земетресението е станало в ранните часове на деня, когато и са спели, е асъдействало за огромния брой жертви.

Здравината на постройките също е фактор. В самия район не е имало огромно земетресение през последните години, нито предупредителни знаци, че може да се случи покруса от подобен мащаб. Това естествено води до по-ниско равнище на подготвеност, в сравнение с в районите, в които земетресенията са постоянно срещани.

В Северна Сирия досега се оповестява за повече от 1600 жертви. Спасителните екипи оповестиха, че доста здания са развалени или разрушени и че хора са затрупани под руините.

Земетресението е засегнало района, който е дом на милиони бежанци, разселени от гражданската война. Още преди земетресението обстановката в огромна част от района беше сериозна поради мразовитото време, рушащата се инфраструктура и епидемията от холера, които предизвикаха премеждия на доста от живеещите там.

Снимка: Ройтерс


Какво провокира земетресението?

В района на Турция се намират три тектонски плочи - Арабската, Анадолската и Африканската. По-голямата част от страната обаче е ситуирана на Анадолската плоча.

Анадолската и Африканската плоча се изместват, като това води до струпване на търкане и напрежение, което се освобождава под формата на трусове, споделя пред „ Вашингтон пост “ Яареб Алтауел, сеизмолог в Националния информативен център за земетресенията в Колорадо.

Арабската плоча се придвижва на север със скорост от към 11 милиметра годишно, споделя Стивън Хикс, сеизмолог от Университетския лицей в Лондон. Поради това Турция, която се намира на Анадолската плоча, се притиска на запад.

Това придвижване значи, че в Турция има два съществени разлома, където пораждат трусове - Северноанадолския разлом с дължина 1500 км и Източноанадослкия разлом с дължина близо 500 км. През последните години множеството огромни трусове пораждат в региона на северния разлом, който е непосредственост до Истанбул. Поради това той е обект на по-голямо внимание за сметка на източния, където през последното столетие не са регистрирани трусове с магнитуд по-голям от 7.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР