Повече от 500 участници от фолклорни групи от детски и

...
Повече от 500 участници от фолклорни групи от детски и
Коментари Харесай

Съборът „Пръски от извора“ събра стотици млади любители на фолклора във Враца

Повече от 500 участници от фолклорни групи от детски и образователни заведения, от танцови и певчески сформира, от читалища в общините Бяла Слатина, Борован, Мездра и Враца вземат участие в Деветия регионален фолклорен събор „ Пръски от извора “ във Враца, който бе открит от кмета на общината Калин Каменов.

Съборът тази година е под наслов „ С ария към Великден “. Калин Каменов поздрави децата и учениците, които съхраняват българските традиции и обичаи, и изрази убеденост, че по този начин ще предизвикат интереса на връстниците си към националното творчество. 

Тази година фолклорният конгрес се съпътства от креативен работилници за тъкачество, грънчарство, плетиво и антични техники за изписване на яйца. В програмата на събора ще има галерия - конкурс, за великденски хлябове, козунаци и яйца. Очаква се събитието да продължи до вечерта.

Областният фолклорен събор „ Пръски от извора “ се организира през година от 2004-та. Организатори са Младежкият  дом във Враца, Регионалното ръководство на образованието, Регионалният исторически музей, с поддръжката на община Враца.

Участниците в събора показват достоверни обреди, традиции, песни и танци, присъщи за обитаемоте места във Врачанския край, описват локални легенди, митове и предания.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР