Повече от 50 милиона души в момента са засегнати от

...
Повече от 50 милиона души в момента са засегнати от
Коментари Харесай

ООН: Повече от 50 млн. души са засегнати от граждански войни

Повече от 50 милиона души сега са наранени от гражданските войни по света, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

В речта си при откриването на спор в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на методите за отбрана на цивилното население, попаднало в местни военни спорове, Гутериш съобщи, че когато в обитаеми места се употребяват огнестрелни оръжия, 90 % от убитите не са директно забъркани в провокирането на насилието.

" Цивилните лица могат да претърпят опустошителни вреди както директно по-късно, по този начин и в дълготраен проект ", сподели той и добави, че доста от жертвите остават инвалиди за цялостен живот или получават тежки психически контузии.

Гутериш уточни десетките учебни заведения и здравни заведения, развалени по време на боевете сред Израел и Хамас в Газа предходната година, по време на които съгласно него близо 800 000 души са останали без достъп до вода.

В Афганистан, сподели той, при нахлуване с експлозиви пред гимназия в Кабул през май предходната година са починали 90 възпитаници, най-вече девойки, а други 240 души са били ранени.

" Освен непосредствената болежка и страдалчество, косвените последствия от разрушаването на учебните заведения варират от спиране на образованието до нараснала възможност за ранни бракове и рекрутиране във въоръжени групи ", добави той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР