Повече от 50 хиляди студенти в германските университети са на

...
Повече от 50 хиляди студенти в германските университети са на
Коментари Харесай

Защо толкова много възрастни германци следват в университет


Повече от 50 хиляди студенти в немските университети са на възраст над 50 години. Сред тях има и доста пенсионери. Какво ги кара да учат на тези години?

Ако човек в Германия реши да следва висше обучение на късни години, пред него има три благоприятни условия: да посещава лекции и семинари по обособени предмети на свободен достъп; да се включи в стратегия, предвиждаща полагането на наложителни изпити по обособени предмети, за което най-после да получи и диплома; или пък да се запише в постоянна или задочна форма на следване за придобиване на бакалавърска или магистърска степен.
Редакцията предлага
По данни на немския Съюз на пенсионерите с висше обучение AVDS, тази трета група е най-малочислена – тя обгръща едвам към 5 000 сходни студенти в цялата страна. Най-многобройна е групата на свободните слушатели – тя обгръща към 36 000 пенсионери. В взаимозависимост от университета и броя на посещаваните семинарни занятия, това им коства от 40 до 240 евро на учебен срок.

Защо им е на пенсионерите да учат?

Възрастните хора в Германия се интересуват от, тъй като доста от тях на млади години не са имали такава опция, а и тъй като като пенсионери разполагат със свободно време, с цел да запълнят празнини в познанията си от области, които постоянно са ги интересували, акцентира Ренате Фрех, основала портал за хората от третата възраст. Сайтът предлага всякаква потребна за тях информация, в това число и за обучение и работа, а мотото му гласи: „ По-добре да намериш бързо, в сравнение с да търсиш дълго ".

По думите на Фрех, визитата на университет предлага на пенсионерите свободен избор – те сами могат да дефинират какъв брой дълго желаят да учат и дали изобщо ги интересува университетската тапия за приключено обучение. Присъствието на пенсионерите в аудиториите обогатява и младежите – нерядко се получават забавни благоприятни условия за обмяна на отзиви сред поколенията, както и за полемики.

Освен че пенсионерите могат да посещават множеството университети в Германия, през 2006 година в град Бад Майнберг особено за тях бе открит Европейски център за университетско образование EZUS. Всяка година там се записват по 35 студенти на възраст от 50 до 80 години, които минават двугодишен курс със 7-седмични модули на образование.

Предпочитани са филантропичните науки

Университетът в Коьлн води класацията по брой на студентите в пенсионна възраст в Германия

Възрастните хора учат там предмети като история, опазване на здравето, политика, вяра, обществени, стопански и естествени науки, изкуство и музика. В четвъртъците и петъците визитата на занимания е наложително, а аз тези, които не могат да идват на очни занимания, съществуват задочни курсове. Освен тапия за висше обучение, пенсионерите получават и документ за положените изпити. В този университет таксите за образование са по-високи от тези на други места – 1200 евро на година.

Университетът в Кьолн държи шампионата измежду по брой на студентите над 50-годишна възраст. За зимния учебен срок на 2018/2019 година като свободни слушатели там са регистрирани 1149 души - 639 мъже и 510 дами. „ Освен това близо 600 студенти на възраст над 50 години се образоват в постоянния курс на образование за бакалаври или магистри ", прецизира Ане Льор, ръководителка на отдела за работа с възрастните студенти.

Наблюденията от последните 10 години посочили, че най-любимите предмети на студентите в пенсионна възраст са филантропичните науки - като история на изкуството, философия и социология.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР