Повече от 50 години Лари Бийл работи като финансов съветник

...
Повече от 50 години Лари Бийл работи като финансов съветник
Коментари Харесай

Какво е да си финансов съветник на Стийв Джобс: Историята на Лари Бийл

Повече от 50 години Лари Бийл работи като финансов консултант и капиталов управител. Възпитаник е на университета „ Станфорд”.

Бийл развива личния си бизнес в Силициевата котловина, а през днешния ден оказва помощ на млади бизнесмени от целия свят да създадат същото. Основател е на Фондацията за междукултурно и капиталово ръководство. Един от най-известните му клиенти е Стийв Джобс – починалият основател на софтуерния колос „ Епъл”.

Каква е вашата персонална история на триумфа?

– Когато завършвах учебно заведение, знаех, че желая да работя за себе си, а не за другите. Но единственото нещо, което знаех по какъв начин се прави е да бъда възпитаник. 18 години единствено учех. Затова си споделих – може би би трябвало от възпитаник да стана преподавател. Затова сътворих компания, която да образова.

Искахме да образоваме хората. Но се питах – на какво желая да ги науча? Какво би трябвало да знаят, което не им е казано до момента? И се сетих – персонални финанси! Никой не те учи какво да правиш с парите, които изкарваш. Трябва да плащаш налози, да инвестираш парите си, би трябвало да водиш бюджет, би трябвало да отделиш пари за образованието на децата си. И това започнахме да вършим – да учим хората по какъв начин да ръководят персоналните си финанси.

Има ли елементарен метод да забогатееш?

– Има, стига да не е предумишлено. Някои хора забогатяват от лотарията, да вземем за пример. Но аз имам вяра, че всеки има действителен късмет да забогатее, зависи какво има вътре в себе си – усеща, страсти, отношение към света. Това, което забелязах доста рано е, че има доста малко същински заможни хора. От 300 богаташи, единствено двама в действителност усещат, че правейки пари са същински щастливи. Те харчат парите си, с цел да оказват помощ на другите. Това ги кара да се усещат добре.

Как да превърнем един $ в 100 $?

– Ще ви кажа. Имаше една дама в университета, която доста почитам. Това, което тя правеше – даваше на студентите си кутия, цялостна с гумени ластици. И им споделяше – върнете се в клас след седмица и ми покажете какъв брой пари сте изкарали от тази кутия с гумени ластици.

Един от студентите ѝ се върна след седмица със фотография на къща. Тя го попита – от кое място откри тази къща?! А той отговори – това е къща във Финландия. Купих си я. Замених кутията с ластици в интернет за нещо по-ценно, което замених още веднъж за нещо още по-ценно и най-сетне получих тази къща! Това е!

Иновативно мислене, въображение, подобаваща опция – по този начин стават нещата.

Кой е най-хубавият съвет, който вие персонално сте получавал?

– Да се оглеждам наляво и надясно, когато прекосявам! Мисля, че най-хубавият съвет е да бъда отворен за рецензия от непознати. Не би трябвало да се чувстваш предпазен от своите лични хрумвания за това по какъв начин се прави сполучлив бизнес. Отвори се за другите! Не се затваряй, тъй като това може да ти изиграе неприятна смешка. Не мисли за концепциите си като – това е моето дете, единственото ми дете и аз го обичам! Покажи го на света и попитай какво мислят хората.

Какъв съвет дадохте на Стийв Джобс, когато го срещнахте за пръв път?

– Първото, което той сподели беше – пуснах акции на компанията на борсата. Но осъзнах, че съм дал акции на всички тези млади инженери, а те не знаят какво да вършат, когато излезем на борсата и акциите стартират да се купуват и продават. И се опасявам, че ще създадат неверен ход, ще изгубят парите си.

Ще дойдеш ли ти, Лари, с твоята компания и ще научиш ли всички мои чиновници по какъв начин да се погрижат за парите си?

За мен това беше комплимент, който в никакъв случай няма да не помни.

Все отново се надявам, че има по-важни неща от парите?

– Амин! Съгласен съм. Сещам се за Стийв Джобс още веднъж.

Удовлетворението от това, че правеше пари беше вследствие на пристрастеността, че прави нещо ново, че може да помогне на света! А парите бяха…. " о, да, изкарваме пари ".

Един ден, майката на Стийв чистела колата му. И намерила чекове – за хиляда $, за 10 хиляди $, разхвърляни на задната седалка на колата. И му споделила – Стив, какво правиш! Всички тези пари са разхвърляни в колата ти! Някой ще ги открадне! А той ѝ дал отговор – о, да… не запомнил съм за тях.

Това демонстрира единствено едно – че когато има пристрастеност в това, което правиш и което кара хората да се усещат добре, парите изобщо не са значими.

-->

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР