Повече от 50 000 делфини в Черно море са загинали

...
Повече от 50 000 делфини в Черно море са загинали
Коментари Харесай

Над 50 000 делфини в Черно море са загинали заради войната

Повече от 50 000 делфини в Черно море са починали от началото на войната в Украйна. Възможно е бойните дейности да са предизвикали гибелта на още доста от морските бозайници. Данните бяха показани от морски биолози в украинския народен парк " Тузловски лимани ".

Не минава и ден от началото на войната без вълните на Черно море да изхвърлят тела на мъртви делфини по брега на националния парк " Тузловски лимани " в Одеска област. Украинският биолог Иван Русев се притеснява, че бойните дейности са унищожили към една трета от популацията на черноморските делфини, които той учи от 40 години.

" Смятаме, че общият брой на мъртвите делфини е сред 50 000 и 100 000 ", съобщи той.

Плаващите мини, подводните детонации и мощните сонари на съветските подводници не престават да изтребват морските бозайници.

" Сонарите повреждат акустичния уред на делфините и на процедура ги ослепяват. Те губят възприятие за ориентировка и не могат да улавят риба. Така всеки ден губят тегло, а имунната им система отслабва ", изясни още Русев.

Над три десетилетия ще са нужни за възобновяване на популацията на черноморските делфини до равнищата преди войната, считат биолозите от " Тузловски лимани ". Те упорстват Украйна да сътвори предпазена зона от 300 000 квадратни километра в акваторията от бреговата линия до прословутия Змийски остров в Черно море.
ТЕМА преди 2 часа 322 преди 16 часа 12734 преди 19 часа 1578
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР