Повече от 5 години след на АМ Струма Окръжна прокуратура-Благоевград

...
Повече от 5 години след на АМ Струма Окръжна прокуратура-Благоевград
Коментари Харесай

5 г. след катастрофата с 29 коли и две жертви на АМ Струма делото влиза в съда

Повече от 5 години след на Автомагистрала " Струма " Окръжна прокуратура-Благоевград завърши с следствието и внесе за разглеждане в съда обвинителен акт по делото.

При злополуката починаха двама души, а други са били с породени междинни телесни повреди.

Тежкото ПТП e станало в ранната заран на 5 февруари 2019 година в региона на гр. Сандански. Пътната конюнктура била мощно усложнена заради гъста мъгла и фрапантно понижената видимост, установяват от прокуратурата.

Участници в злополуката са 29 моторни транспортни средства, измежду които товарни композиции, рейсове, лекотоварни и леки коли.

В резултат на ПТП са били породени физически контузии на повече от 14 лица, включително пасажери и водачи, което наложило хоспитализацията им. Вследствие на претърпените тежки увреждания и настъпилите от тях затруднения двама от потърпевшите умряли.

Един мъж е умрял, сигнализирайки на попътно движещите се след него коли за настъпилото произшествие, при което бил ударен от товарна комбинация. Според показанията на участници в злополуката, които съумели да го виждат преди този момент, предупредителните му дейности довели до понижаване на скоростта на придвижване и попречване на по-големи последствия от автокатастрофата. За гибелта на лицето е извършено настрана наказателно произвеждане.
 Верижна злополука с над 20 коли и жертва край Сандански Обновена
Верижна злополука с над 20 коли и жертва край Сандански

Изпратени са коли за спешна помощ и пожарни от цялата област

Моторните транспортни средства са били с голям брой вреди, като част от тях са били развалени и негодни за приложимост.

В хода на досъдебното произвеждане, водено от Национална следствена работа, са били осъществени голям брой експертизи, проучвания, огледи, разпити и изследване за аргументите и изискванията, довели до извънредно тежкото пътно произшествие.

Причината за злополуката е несъобразената скорост на водачите с пътните условия - понижената видимост, която изисквала придвижване със скорост надалеч по-ниска от позволената в региона на пътния сектор - не повече от 30 км/ч.

Управлението с несъобразена скорост е довело до неспособност за водачите да спрат колите си навреме, заради което е последвала верижната злополука. Множество от контузиите и материалните вреди потърпевшите лица са си ги самопричинили със личното им отговорно държание, регистрират от прокуратурата.

В хода на следствието, след обширно и задълбочено проучване на обстоятелствата по случая и експертната им оценка, е открито, че гибелта на двамата починали, настъпила в резултат на претърпените контузии при злополуката, и породените тежки контузии на други участници в придвижването е резултат от проявеното отговорно държание на трима водачи - Г.З., И.Г. и С.С. Същите са били привлечени в качеството на обвинени от Окръжна прокуратура-Благоевград.

Предстои делото да продължи в съда.
 Верижната злополука на Автомагистрала
Верижната злополука на Автомагистрала " Струма " влезе в прокуратурата с 2 производства

10 следователи на място проверяват аргументите за инцидента
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР