Повече от 5 часа е продължила проверката за установяване на

...
Повече от 5 часа е продължила проверката за установяване на
Коментари Харесай

Ето какъв е източникът на днешното замърсяване на река Струма

Повече от 5 часа е траяла инспекцията за определяне на източника на замърсяване на река Струма в региона на Перник , оповестиха от пресцентъра на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Инспекцията е осъществена по подаден сигнал за изменен цвят на водите на реката в региона на квартал " Хумни дол ".

Експерти от екоинспекцията взаимно с представители на община Перник са ревизирали евентуални промишлени замърсители по течението на реката. Инспектирани са всички колектори от квартал " Изток " до центъра на Перник, както и хипотетични замърсители в региона н пъкъл някогашния клон " Мир ", в кварталите " Сини вир ", " Железни фабрики " и " Хумни дол ".



Локализиран е източникът на замърсяването-канал под ж.п. линията на гара " Разпределителна ". Взети са проби, като по искане на РИОСВ-Перник от Изпълнителната организация по околна среда ще изследват всички физикохимични индикатори за характеризиране на повърхностните води, в това число и характерни замърсители, в това число тежки метали и предпочитано рискови субстанции. Първоначалните резултати от взетата водна проба на река Струма при моста на гара " Разпределителна " са посочили повишения по индикатор електропроводимост.

В инспекцията са взели участие всички специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда, разпределени в няколко групи. Единият от екипите е направил инспекция във компаниите " Стомана индъстри " и " Колхида метал ". При оглед на шахти и колектори не е открито замърсяване на отпадъчните води и на двете сдружения. Проверката ще продължи и в утрешния ден.

Преди към два месеца от водоема изплуваха тонове мъртва риба . Местни жители излязоха на митинг, като тогава те показаха като възможна причина нездравословни химикали, изсипани в реката от предприятията в покрайнината.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР