Повече от 4900 са загиналите след мощното земетресение, което удари

...
Повече от 4900 са загиналите след мощното земетресение, което удари
Коментари Харесай

Повече от 4900 загинали в Турция и Сирия, спасителите издирват оцелели

Повече от 4900 са починалите след мощното земетресение, което удари Турция и северозападна Сирия в понеделник, заяви Associated Press.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер събори цели жилищни блокове в турските градове и докара до още повече разрушения за милиони сирийци, разселени от годините на война.

Земетресението беше най-голямото, записано в света от Геоложката работа на Съединени американски щати. 

Ръководителят на турската организация за подкрепяне AFAD Орхан Татар през днешния ден заяви, че " в момента има 3381 починали, 20 426 души са ранени . Разрушени са 5775 здания, получена е информация за нанасяне на вреди на още 11 000 здания ", сподели той. Татар добави, че от първия удар на стихията в Турция са регистрирани 285 повторни труса, множеството от които с магнитуд от 3 до 6 по Рихтер .

Това го прави най-смъртоносното земетресение в страната след труса с сходен магнитуд през 1999 година, който опустоши гъсто популации източен регион на Мраморно море покрай Истанбул и умъртви повече от 17 000 души. 

Най-малко 812 души са починали в Сирия вследствие на мощно земетресение в понеделник. Това заяви във вторник организация САНА, базирайки се на Министерството на здравеопазването на арабската република.

Според ведомството 812 души са починали и минимум 1449 са ранени в провинциите Алепо, Латакия, Тартус, Хама и Идлиб, ситуирани в западната и северозападната част на страната. На собствен ред катарският ефирен канал Ал Джазира заяви във вторник, че броят на починалите в неконтролираните от Дамаск територии е повишен до 790, а други 2200 души са ранени. Очаква се тези числа да се усилят доста , защото стотици хора към момента остават под руините.

В понеделник вечерта телевизионният канал  " Ал Арабия " заяви, че броят на жертвите на земетресението в Сирия е повишен до 1060. Телевизионният канал " Ашрак ", цитирайки сирийското министерство на опазването на здравето, твърди, че още 2400 души са ранени.

Световната здравна организация (СЗО) чака забележителен скок в броя на жертвите след огромно земетресение и неговите вторични земетресения в Южна Турция и Северозападна Сирия.

" Мисля, че можем да чакаме броят на смъртните случаи да се усили доста ", сподели пред Ройтерс Рик Бренън, районен шеф за незабавни случаи на СЗО за Източното Средиземноморие.

" Има доста срутени здания и броят на жертвите ще се усили доста към епицентъра на земетресението. "

Бренан сподели, че СЗО усилва личния състав си в южния турски град Газиантеп, епицентърът на земетресението, и изследва опциите си да изпрати екипи за незабавна здравна помощ в региона. Той сподели, че избавителните старания са били затруднени от вторичните земетресения, които вършат работата на спасителите рискова.

Високопоставен филантропичен чиновник на Организация на обединените нации сподели, че вредите по пътищата, дефицитът на гориво и суровото зимно време в Сирия попречват реакцията на международната организация на земетресението , което умъртви повече от 1200 души в страната и остави милиони да разчитат на филантропична помощ.

" Инфраструктурата е развалена, пътищата, които използвахме за филантропична активност, са развалени, би трябвало да сме изобретателни в това по какъв начин да стигнем до хората... само че работим интензивно ", сподели непрекъснатият координатор на Организация на обединените нации Ел-Мостафа Бенламлих пред Ройтерс в изявление посредством видео връзка от Дамаск.

Припомняме, че мразовитото зимно време усложни още повече тежкото състояние на хилядите, останали ранени или без дом, и затрудни напъните за намиране на оживели.

Силното земетресение, което разклати района, бе последвано от голям брой вторични земетресения и се усети чак до Ливан, Израел и Кипър.

Според Геологическия топографски институт на Съединени американски щати общият брой на жертвите може да нарасне до 10 000 души. Служители на Световната здравна организация пресмятат, че до 20 000 може да са починалите.
 Над 2300 починали в Турция и Сирия и неприятни прогнози Обновена
Над 2300 починали в Турция и Сирия и неприятни прогнози

Общият брой на жертвите може да нарасне до 10 000 души

Лидери от Съединени американски щати, Индия, Пакистан и Украйна показаха съболезнования и дадоха обещание помощ след бедствието.

Изчислява се и че икономическите загуби евентуално ще възлизат на сред 1 и 10 милиарда $ , което може да доближи до 2% от Брутният вътрешен продукт на Турция.

" Десет екипа за търсене и избавяне в градски условия бяха мобилизирани бързо от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Нидерландия, Полша, Румъния , с цел да поддържат първите отзовали се на място ", оповестиха топ дипломатът на Европейски Съюз Жозеп Борел и еврокомисарят Янез Ленарчич. Италия и Унгария също оферират своите избавителни екипи на Турция.

Междувременно турският водач заяви, че е получил предложение за помощ от общо 45 страни.
 България подготвена да изпрати и филантропична помощ на Турция
България подготвена да изпрати и филантропична помощ на Турция

Гълъб Донев чака лист с претенции от Турция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР