Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100

...
Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100
Коментари Харесай

100 лв. стипендия за зрелостници с високи резултати от матурите

Повече от 4500 зрелостници ще получат спомагателна стипендия от 100 лв. на месец, в случай че продължат образованието си в избрани специалности, заяви Министерството на образованието и науката.

Стипендията се отпуска на възпитаници, които са измежду първите 10% с най-високи оценки на матурата по български език и литература. На втория изпит те би трябвало да имат най-малко междинния резултат по предмета за страната.

Същата стипендия могат да получат и учениците, които имат еднакъв или над междинния за страната триумф по български език и литература и са измежду първите 30% по триумф на втори държавен зрелостен изпит по математика, по физика и астрономия или по химия и запазване на околната среда.

Друго наложително изискване е младежите с такива резултати да продължат образованието си в годината на довеждане докрай на междинното си обучение. Те би трябвало да са признати в държавни университети в компетентност от професионалните посоки " Педагогика ", " Педагогика на образованието по… ", " Машинно инженерство ", " Електротехника, електроника и автоматика ", " Енергетика ", " Транспорт, мореплаване и авиация ", " Материали и материалознание ", " Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми ", " Металургия ", " Химични технологии ", " Общо инженерство ". В листата влиза и предпазената компетентност " Хидростроителство " от професионално направление " Архитектура, строителство и геодезия ".

Тези стипендии ще се изплащат за повторно. През предходната година 198 студенти са получавали месечно по 100 лв.. Целта на мярката е да насърчи образованието във значими за развиването на страната области, където е налице или се чака дефицит на висококвалифицирани фрагменти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР