Повече от 450 години след публикуването на пророчествата на Нострадамус,

...
Повече от 450 години след публикуването на пророчествата на Нострадамус,
Коментари Харесай

Кой всъщност е всъщност е Нострадамус?


Повече от 450 години след публикуването на пророчествата на Нострадамус, хората не престават да се питат в действителност ли той е предсказал значимите събития от историята. Но зад този въпрос стои различен – кой в действителност е този човек?

Мишел дьо Нострадам се ражда на 14 декември 1503 година в Сен Реми дьо Прованс. Семейството е заможно и обезпечава положително обучение на детето. Мишел учи в Авиньон, като по едно и също време с това оказва помощ на вуйчо си в неговата бояджий- ница, където опознава разнообразни химични субстанции. Епидемията от чума през 1520 година поставя завършек на учението му. Тогава Мишел взема решение да се занимава с аптекарство, за което не се изисквала специфична тапия.

През 1529 година се пробва да отбрани докторат по медицина, само че заради съществуващата непреодолима преграда сред аптекарството и лекарската процедура, опитът пропада. Възможно е Нострадамус да е издържал изпита по-късно или другаде, защото през 1533 година той към този момент е практикуващ доктор в Ажан.

От град в град

В Ажан Нострадамус добива известност и печели уважението на най-важните хора в града. Негова естествена среда са интелектуалците, които в този интервал от Ренесанса са фенове на естествените науки и на философията. Следващата точка в живота му е Бордо, следва пренасяне от град в град. Най-вероятно по този начин Нострадамус е попълвал знанията си в контакт със свои сътрудници, само че е допустимо също да е пътувал непрекъснато заради това, че не е имал публично позволение да практикува медицина.

В Екс-ан-Прованс и Марсилия той се връща към аптекарството и подготвя медикаменти против чумата, която периодичен върлува по тези земи.

Публиката желае предсказания – и ги получава

По това време името Нострадамус се появява на кориците на брошури, алманаси и медицински книги. Годината е 1547-а. Мишел се дами за една млада вдовица и се настанява в Салон дьо Прованс.

Книгопечатането съществува към този момент от 100 години, само че се популяризира постепенно и се употребява основно за религиозни четива. Но печатарите, които са по едно и също време и издатели, желаят да разширят пазара и се ориентират към известни текстове, бързо печелещи фенове. Често в тях намират място „ прогнози “ и астрономически предсказания.

Нострадамус се намества комфортно в тази тема. През 1555 година лионският печатар Масе Боном издава фамозните му „ Предсказания “, съдържащи 100 четиристишия.

Кралско внимание

Труднодостъпният, само че майсторски жанр на тези стихове интригува читателите. Нострадамус бързо печели известност. „ Предсказания “-та се преиздават още същата година и няколко пъти през идващите години. Те си проправят път до кралския двор на Франция – Катерина Медичи, брачна половинка на Анри II, която е известна с усета си към мистичното, кани Нострадамус през 1555 година и му обезпечава своята защита против съперниците на свободното книгопечатане.

 Кой в действителност е в действителност е Нострадамус?

Явлението Нострадамус

Нострадамус умира през 1566 година Той въплъщава ренесансовия човек, прегърнал античните полезности на естествените науки и философията. Астрологията е част от това антично завещание. Сбъдват ли се в действителност предсказанията му? Всъщност по-интересното е, че тези негови творби свидетелстват за положението на преднаучната мисъл от средата на 16-и век, която образува манталитета на хората от епохата.

Историята на Нострадамус не свършва със гибелта му. Неговите „ Предсказания “ не престават да се издават при неотслабващ читателски интерес. А книгата, отдадена на живота му, издадена през 1980 година във Франция, се продава в тираж 1 300 000 екземпляра!

Явлението Нострадамус не трябва да учудва. Хора като него не са изключение за епохата. Неговият писателски гений придвижва във времето присъщ за този интервал метод на писане. През XVI век процъфтява известната литература, в която необятно място намират предсказанията, любопитните обстоятелства и злокобните загадки.

Печатарите издават и четива за по-издигната аудитория, чиято рационалност, несъмнено, е друга от днешната. Нострадамус е геният, съчетал и известност, и финес. Дали имаме вяра в предсказанията му, или не, това ни минимум не може да отнеме от историческото му значение.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР